Domowe waniliowe donuty z nutą pomarańczy. Nie jadłaś lepszych!

Są tak pyszne, że nie sposób się od nich oderwać.
Domowe waniliowe donuty z nutą pomarańczy. Nie jadłaś lepszych!
Fot. Unsplash(Towfiqu Barbhui)
12.01.2023

Donuty czyli amerykańskie pączki z charakterystyczną dziurką w środku smakują tak samo jak wyglądają - fantastycznie. To zdecydowanie jedne z tych łakoci, jakie można uznać za najbardziej apetyczne. Warto zacząć przygotowywać je w domu. Robi się je naprawdę bardzo prosto. W Stanach Zjednoczonych zajada się je już od XIX stulecia. Co ciekawe, tradycję smażenia pączków zapoczątkowali w tej części świata imigranci z Holandii. 

Zobacz także: Ten sernik stanie się Twoim ulubionym ciastem. Ma obłędny smak słonego karmelu i bardzo chrupiący spód

Smakowite domowe donuty

Składniki

Do przygotowania donutów będziemy potrzebowały składników, takich jak: skórka starta z jednej sporej pomarańczy, ziarenka z jednej laski wanilii, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 3/4 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli morskiej, 11 g drożdży instant, 400 g mąki pszennej, 1 jajko i 3 żółtka (rozmiar L), 50 g roztopionego ostudzonego masła, łyżka spirytusu, olej roślinny do smażenia. 

Do przygotowania polewy do donutów będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, 1 łyżka soku z pomarańczy, 2 łyżki śmietanki kremówki + kolorowa cukrowa posypka.

Sposób przygotowania

Podgrzewamy mleko i przelewamy je do miski. Przesiewamy do niej mąkę. Łączymy ją z drożdżami, solą, cukrem wanilinowym, skórą pomarańczy i ziarenkami wanilii.

Ubijamy jajko, żółtka i cukier na puszystą pianę, którą łączymy z mąką.

Wyrabiamy ciasto (przez około kwadrans). Gdy będzie elastyczne, dodajemy do niego masło i spirytus. Ponownie je zagniatamy, nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Po upłynięciu wskazanego czasu wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na placek. Wycinamy w nim szklanką koła posiadające średnicę sześciu centymetrów. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.

Rozgrzewamy w garnku olej do 180 stopni. Smażymy donuty przez około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Łączymy składniki na polewę. Gdy przestygnie, polewamy nią ciastka. Następnie posypujemy je kolorową cukrową posypką.

Smacznego!

Zobacz także: Przepyszne amerykańskie naleśniki z sosem mandarynkowym. Nie jadłaś lepszych!

Polecane wideo

Akcesoria, bez których trendsetterki nie wyobrażają sobie 2023 roku. Mamy listę
Akcesoria, bez których trendsetterki nie wyobrażają sobie 2023 roku. Mamy listę - zdjęcie 1
Komentarze (8)
Ocena: 5 / 5
Jestem poje6408 (Ocena: 5) 21.01.2023 19:42
Ale fajny przepis na donaty 😉
zobacz odpowiedzi (6)
gość (Ocena: 5) 17.01.2023 20:14
Jhjhjgjhjklkopoiuyrwqaaasfhklkmmnnvcxzsseertyuiijjjnn
odpowiedz

Polecane dla Ciebie