Donuty czyli amerykańskie pączki z charakterystyczną dziurką w środku smakują tak samo jak wyglądają - fantastycznie. To zdecydowanie jedne z tych łakoci, jakie można uznać za najbardziej apetyczne. Warto zacząć przygotowywać je w domu. Robi się je naprawdę bardzo prosto. W Stanach Zjednoczonych zajada się je już od XIX stulecia. Co ciekawe, tradycję smażenia pączków zapoczątkowali w tej części świata imigranci z Holandii.
Zobacz także: Ten sernik stanie się Twoim ulubionym ciastem. Ma obłędny smak słonego karmelu i bardzo chrupiący spód
Do przygotowania donutów będziemy potrzebowały składników, takich jak: skórka starta z jednej sporej pomarańczy, ziarenka z jednej laski wanilii, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 3/4 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli morskiej, 11 g drożdży instant, 400 g mąki pszennej, 1 jajko i 3 żółtka (rozmiar L), 50 g roztopionego ostudzonego masła, łyżka spirytusu, olej roślinny do smażenia.
Do przygotowania polewy do donutów będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, 1 łyżka soku z pomarańczy, 2 łyżki śmietanki kremówki + kolorowa cukrowa posypka.
Podgrzewamy mleko i przelewamy je do miski. Przesiewamy do niej mąkę. Łączymy ją z drożdżami, solą, cukrem wanilinowym, skórą pomarańczy i ziarenkami wanilii.
Ubijamy jajko, żółtka i cukier na puszystą pianę, którą łączymy z mąką.
Wyrabiamy ciasto (przez około kwadrans). Gdy będzie elastyczne, dodajemy do niego masło i spirytus. Ponownie je zagniatamy, nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Po upłynięciu wskazanego czasu wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na placek. Wycinamy w nim szklanką koła posiadające średnicę sześciu centymetrów. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
Rozgrzewamy w garnku olej do 180 stopni. Smażymy donuty przez około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Łączymy składniki na polewę. Gdy przestygnie, polewamy nią ciastka. Następnie posypujemy je kolorową cukrową posypką.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszne amerykańskie naleśniki z sosem mandarynkowym. Nie jadłaś lepszych!