Serniki to po prostu deserowa klasyka. Gigantyczna liczba łasuchów nie wyobraża sobie bez nich życia. Jeżeli należymy do wielkich amatorek tych wspaniałych słodkości, z pewnością zachwycimy się smakiem sernika z polewą ze słonego karmelu. To ciasto, które ma niespotykanie aksamitną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Jego spód natomiast bardzo przyjemnie chrupie.
Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen
Do upieczenia spodu na sernik potrzebujemy składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżki cukru waniliowego, 170 g zimnego masła, 1 jajko o rozmiarze L, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej.
Do przygotowania masy serowej potrzebujemy składników, takich jak: 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego), 300 g serka mascarpone, 2 łyżki esencji waniliowej, łyżeczka cynamonu, 170 g drobnego cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 jajek o rozmiarze L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, 200 ml śmietany 30%.
Do zrobienia polewy karmelowej potrzebujemy składników, takich jak: 120 g cukru, 70 g masła, 110 ml śmietanki kremówki, łyżeczka soli morskiej.
Łączymy składniki na spód i zaczynamy je ugniatać. Powinno to potrwać tylko chwilę. Robimy z ciasta kulę i szczelnie ją owijamy. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na około godzinę.
Po upłynięciu wskazanego czasu formujemy z ciasta placek i przekładamy go do formy typu tortownica. Na całej jego powierzchni robimy widelcem nakłucia. Pieczemy spód w temperaturze 180 przez około trzydzieści minut lub do momentu, w którym nabierze złocistej barwy.
Przygotowujemy masę serową. Ubijamy jajka wraz z cukrem i solą na puszystą masę. Łączymy ją z pozostałymi składnikami.
Wylewamy masę serową na upieczony i przestudzony spód. Wstawiamy sernik do piekarnika. Pieczemy go przez kwadrans w temperaturze 220 stopni. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto przez dwie godziny. Potem umieszczamy je w lodówce na godzinę.
Przygotowujemy słony karmel. Wsypujemy na małą patelenkę cukier i rozprowadzamy go po całej jej powierzchni. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści (na tym etapie go nie mieszamy). Dodajemy go niego masło oraz sól i energicznie mieszamy. Potem wlewamy na patelnię śmietankę. Znów mieszamy i odstawiamy z ognia.
Wylewamy ostudzoną polewę na sernik. Możemy posypać go też startą czekoladą.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszna pasta, dzięki której Twoje kanapki staną się mistrzostwem kulinarnym