Ten sernik stanie się Twoim ulubionym ciastem. Ma obłędny smak słonego karmelu i bardzo chrupiący spód

Uwaga - jest tak pyszny, że można się od niego uzależnić...
Ten sernik stanie się Twoim ulubionym ciastem. Ma obłędny smak słonego karmelu i bardzo chrupiący spód
Fot. Unsplash (Aliona Gumeniuk)
10.01.2023

Serniki to po prostu deserowa klasyka. Gigantyczna liczba łasuchów nie wyobraża sobie bez nich życia. Jeżeli należymy do wielkich amatorek tych wspaniałych słodkości, z pewnością zachwycimy się smakiem sernika z polewą ze słonego karmelu. To ciasto, które ma niespotykanie aksamitną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Jego spód natomiast bardzo przyjemnie chrupie. 

Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen

Sernik słony karmel z chrupiącym spodem

Składniki

Do upieczenia spodu na sernik potrzebujemy składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżki cukru waniliowego, 170 g zimnego masła, 1 jajko o rozmiarze L, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej.

Do przygotowania masy serowej potrzebujemy składników, takich jak: 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego), 300 g serka mascarpone, 2 łyżki esencji waniliowej, łyżeczka cynamonu, 170 g drobnego cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 jajek o rozmiarze L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, 200 ml śmietany 30%.

Do zrobienia polewy karmelowej potrzebujemy składników, takich jak: 120 g cukru, 70 g masła, 110 ml śmietanki kremówki, łyżeczka soli morskiej.

Sposób przygotowania

Łączymy składniki na spód i zaczynamy je ugniatać. Powinno to potrwać tylko chwilę. Robimy z ciasta kulę i szczelnie ją owijamy. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na około godzinę. 

Po upłynięciu wskazanego czasu formujemy z ciasta placek i przekładamy go do formy typu tortownica. Na całej jego powierzchni robimy widelcem nakłucia. Pieczemy spód w temperaturze 180 przez około trzydzieści minut lub do momentu, w którym nabierze złocistej barwy

Przygotowujemy masę serową. Ubijamy jajka wraz z cukrem i solą na puszystą masę. Łączymy ją z pozostałymi składnikami. 

Wylewamy masę serową na upieczony i przestudzony spód. Wstawiamy sernik do piekarnika. Pieczemy go przez kwadrans w temperaturze 220 stopni. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto przez dwie godziny. Potem umieszczamy je w lodówce na godzinę.

Przygotowujemy słony karmel. Wsypujemy na małą patelenkę cukier i rozprowadzamy go po całej jej powierzchni. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści (na tym etapie go nie mieszamy). Dodajemy go niego masło oraz sól i energicznie mieszamy. Potem wlewamy na patelnię śmietankę. Znów mieszamy i odstawiamy z ognia.

Wylewamy ostudzoną polewę na sernik. Możemy posypać go też startą czekoladą. 

Smacznego!

Zobacz także: Przepyszna pasta, dzięki której Twoje kanapki staną się mistrzostwem kulinarnym

Polecane wideo

Akcesoria, bez których trendsetterki nie wyobrażają sobie 2023 roku. Mamy listę
Akcesoria, bez których trendsetterki nie wyobrażają sobie 2023 roku. Mamy listę - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie