Gdy nie mamy koncepcji na deser, a marzy się nam uraczenie czymś szczególnym, koniecznie postawmy na upieczenie bezików. Domowe bezowe ciasteczka z jagodową nutą to uzależniająco pyszny smakołyk, który zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Przepis na nie wywodzi się z Francji, którą swoją drogą uważa się za ojczyznę bezowych wypieków. Co ciekawe, pomysł na bezę zrodził się w Szwajcarii w pierwszej połowie XVIII wieku, jednakże największą karierę zrobił właśnie we francuskich kulinariach. Warto dodać, że beziki robi się błyskawicznie, a do ich upieczenia potrzebujemy zaledwie kilku składników.
Zobacz także: Galette des rois. Przepyszne francuskie ciasto z niezwykłą niespodzianką w środku
Do upieczenia bezików będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 białka z jajek o rozmiarze L, 1/3 szklanki cukru do wypieków, szczypta soli morskiej, niskosłodzona konfitura jagodowa.
Ubijamy jajka z solą na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej cukier.
Przekładamy masę białkową do rękawa cukierniczego o szerokiej końcówce. Następnie zaczynamy formować beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdego z nich umieszczamy odrobinę konfitury jagodowej. Na każdym ciastku robimy spiralny ruch łyżeczką, aby nadać masie apetyczny wygląd.
Pieczemy beziki w temperaturze 100 stopni przez około czterdzieści pięć minut.
Smacznego!
Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen