Czekoladowe ciasto brownie to jeden ze sztandarowych amerykańskich deserów, który ma gigantyczną liczbę fanów na całym świecie. Jeśli należysz do grona amatorek jego uzależniająco pysznego i pełnego niespotykanej głębi smaku, koniecznie musisz wypróbować przepis na ciasteczka brownie. To prawdziwa gratka dla łasuchów mających niemałą słabość do czekolady. Ciasteczka brownie zachwycają swą niespotykaną konsystencją - są miękkie w środku i przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Co najważniejsze, to wypiek idealny nie tylko pod względem smaku. Otóż robi się je bardzo prosto i szybko, a do tego zawsze się udają.
Zobacz także: Galette des rois. Przepyszne francuskie ciasto z niezwykłą niespodzianką w środku
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 70 g niesolonego masła, 230 g gorzkiej czekolady, 50 g przesianej mąki pszennej, łyżeczka esencji waniliowej, szczypta soli morskiej, 2 jajka o rozmiarze L, 120 g drobnego cukru, szczypta proszku do pieczenia, szczypta cynamonu.
Umieszczamy w niewielkim garnuszku masło oraz połamaną na kostki czekoladę (około 150 g - resztę zostawiamy). Roztapiamy je na małym ogniu. Ubijamy jajka wraz z solą na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do nich cukier.
Łączymy masę jajeczną z ostudzoną masą maślano-czekoladową. Delikatnym ruchem mieszamy. Dosypujemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i esencję waniliową.
Kroimy pozostałą porcję czekolady na niewielkie kawałki i dorzucamy do masy. Wstawiamy ją na kwadrans do lodówki.
Przygotowujemy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nabieramy po sporej łyżce ciasta i wykładamy ją na blaszce.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut.
Smacznego!
Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata