Galette des rois. Przepyszne francuskie ciasto z niezwykłą niespodzianką w środku

Zwyczaj dzielenia się smakowitym galette des rois został zapoczątkowany już w XIV stuleciu.
Galette des rois. Przepyszne francuskie ciasto z niezwykłą niespodzianką w środku
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/andersennet/)/Unsplash (Diogo Fagundes)
02.01.2023

Na początku stycznia wszystkie francuskie piekarnie zapełniają się charakterystycznymi i bardzo apetycznie wyglądającymi ciastami, które są ozdobione papierowymi koronami. Wszyscy na jakiś czas zapominają o eklerach, czy makaronikach i marzą wyłącznie o kosztowaniu wypieku, jaki posiada nazwę galette des rois. To innymi słowy ciasto Trzech króli, jakie Francuzi zajadają zawsze 6 stycznia.

Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata

Smakowite francuskie ciasto Trzech Króli

Zależnie od regionu, galette des rois przybiera inne formy. W północnej i środkowej Francji będzie to galette de rois traditionnelle, czyli wypiek z ciasta francuskiego nadziewany masą migdałową. We wschodniej części Francji przygotowuje się tak zwane galette de Besançon, ciasta parzone posypane cukrem. Mieszkańcy południa pieką zaś gâteau des rois. To ciasto drożdżowe hojnie ozdobione rozmaitymi kandyzowanymi owocami.

We wnętrzach wszystkich wypieków ukrywa się pewna niespodzianka - porcelanowa figurka posiadająca kształt króla lub królowej, która symbolizuje pomyślność. Ten kto, natrafi na nią w swoim kawałku, może liczyć na wielkie szczęście. Co ciekawe, zwyczaj dzielenia się smakowitym galette des rois został zapoczątkowany już w XIV stuleciu. Przez długi czas w ciastach ukrywano jednak nie figurki, ale ziarenka fasoli lub bobu.

Składniki

Do przygotowania galette des rois potrzebujemy składników, takich jak: dwa arkusze ciasta francuskiego, 220 g zmielonych migdałów, 120 g cukru, 120 g miękkiego masła, 3 łyżki rumu, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, 1 jajko + jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec.

Sposób przygotowania

Przygotowujemy masę migdałową. Łączymy ze sobą zmielone migdały, cukier, miękkie masło, jajko, skrobię kukurydzianą oraz rum i dokładnie mieszamy.

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego na okrągłej formie do pieczenia. Wypełniamy środek masą migdałową (francuskim zwyczajem możemy umieścić w niej figurkę na szczęście). Nakładamy na górę drugi arkusz ciasta i nadajemy mu kształt okręgu. Zalepiamy brzegi. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bardzo delikatnie nacinamy nożykiem ciasto, tworząc wzór kwiatowy lub apetyczne paski.

Pieczemy galette des rois w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści pięć minut lub do uzyskania przez ciasto złocistego odcienia. 

Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥

Polecane wideo

Sprawdź, jaki styl ubierania się pasuje do Twojego znaku zodiaku
Sprawdź, jaki styl ubierania się pasuje do Twojego znaku zodiaku - zdjęcie 1
Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Nwm co pisze (Ocena: 5) 14.01.2023 22:16
Coś tego nie kupuje sobie z tego nie wiem czy to♊ nie wiem jak to♊ nie wiem co tu rt i nie⛔ wiem co to serio kurwa czemu nie wiem czy tylko daj tu reetweet zaobserwuj każdego kto dal tu reetweet zaobserwuj każdego kto dal tu reetweet zaobserwuj każdego kto dal (˵ ͡° ͜ʖ ͡°˵)✺◟( ͡° ͜ʖ ͡°)◞✺(ʘᴗʘ✿)(◍•ᴗ•◍)q(❂‿❂)p(❁´◡`❁)˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(❁´◡`❁)(ʘᴗʘ✿)o(〃^▽^〃)o˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(≧∇≦)/(◍•ᴗ•◍)q(❂‿❂)p(≧∇≦)/( ✧Д✧) YES!!(◍•ᴗ•◍)(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(◍•ᴗ•◍)q(❂‿❂)p(≧∇≦)/( ✧Д✧) YES!!(❁´◡`❁)(๑˃̵ ᴗ ˂̵)و(*°∀°)=3(*´∇`)ノ💪('ω'💪)(*´▽`)ノノ(*´ω`*)(*´∇`)ノ(´・ω∩`*)(´∧ω∧`*)(*ゝωб*)b(*・∀・*)V(´・ω∩`*)(^_^♪)(*ゝωб*)b(*・∀・*)V(´・ω∩`*)(*・∀・*)V(*ゝωб*)b(☆/>u</)(*ゝωб*)b(*・∀・*)V(☆/>u</)Ψ(≧ω≦)Ψ(〃∀〃)ゞ(^_^♪)(〃∀〃)ゞ(〃∀〃)ゞ(^_^♪)(〃∀〃)ゞ(^_^♪)(〃∀〃)ゞ(〃∀〃)ゞ(^_^♪)(☆/>u</)(´∧ω∧`*)(〃∀〃)ゞΨ(≧ω≦)Ψ(*・ω・*)b♪ヽ( 'ω' )ノ(〃∀〃)ゞ(^_^♪)(*・ω・*)b♪ヽ( 'ω' )ノᐠ( ᐛ )ᐟᕦ( ᐛ )ᕡ˚̩̥̩̥( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )*̩̩͙✩ଘ( ᐛ ) ଓ٩( ᐛ )وᕕ( ᐛ )ᕗ( ͡°⁄ ⁄ ͜⁄ ⁄ʖ⁄ ⁄ ͡°)ᕕ( ᐛ )ᕗ˚̩̥̩̥( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )*̩̩͙✩٩( ᐛ )( ᐖ )۶(●♡∀♡)(*°∀°)=3≧﹏≦(*°∀°)=3(●♡∀♡)(●♡∀♡)( ✧Д✧) YES!!(♥_♥)(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(●♡∀♡)˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(๑˃̵ ᴗ ˂̵)و(≧∇≦)/ヾ(^-^)ノ(≧∇≦)/ヾ(^-^)ノ(≧∇≦)/ヾ(^-^)ノ(≧∇≦)/ヾ(^-^)ノ(❁´◡`❁)(❁´◡`❁)☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)po(〃^▽^〃)o(ʘᴗʘ✿)(❁´◡`❁)q(❂‿❂)p(◍•ᴗ•◍)(◍•ᴗ•◍)o(〃^▽^〃)o(≡^∇^≡)✺◟( ͡° ͜ʖ ͡°)◞✺(˵ ͡° ͜ʖ ͡°˵)(❁´◡`❁)ヾ(^-^)ノ☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*q(❂‿❂)p☆(ノ◕ヮ◕)ノ*☆(ノ◕ヮ◕)ノ*(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(≧∇≦)/(≧∇≦)/( ✧Д✧) YES!!(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(๑˃̵ ᴗ ˂̵)و( ✧Д✧) YES!!(๑˃̵ ᴗ ˂̵)و(≧∇≦)/˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙(≧∇≦)/˚̩̥̩̥( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )*̩̩͙✩ଘ(੭ ᐛ )━☆゚.*・。゚˚̩̥̩̥( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )*̩̩͙✩( ͡≖ ل͜ ͡≖)˚̩̥̩̥( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )*̩̩͙✩ଘ( ᐛ ) ଓ٩( ᐛ )( ᐖ )۶˚̩̥̩̥( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )*̩̩͙✩(☞ ᐛ )☞٩( ᐛ )( ᐖ )۶ଘ( ᐛ ) ଓଘ(੭ ᐛ )♡٩( ᐛ )( ᐖ )۶ଘ(੭ ᐛ )━☆゚.*・。゚ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ( ᐛ ) ଓଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ( ᐛ ) ଓଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )━☆゚.*・。゚ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )━☆゚.*・。゚ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )━☆゚.*・。゚ଘ(੭ ᐛ )♡ଘ(੭ ᐛ )━☆゚.*・。゚ଘ(੭ ᐛ )♡
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 02.01.2023 07:21
Zapomnieliście wspomnieć o sposobie dzielenia tego ciasta. Ciasto kroi się na tyle kawałków, ilu jest domowników i najmłodszy z nich wskazuje do kogo powędruje dany kawałek ciasta.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie