Na początku stycznia wszystkie francuskie piekarnie zapełniają się charakterystycznymi i bardzo apetycznie wyglądającymi ciastami, które są ozdobione papierowymi koronami. Wszyscy na jakiś czas zapominają o eklerach, czy makaronikach i marzą wyłącznie o kosztowaniu wypieku, jaki posiada nazwę galette des rois. To innymi słowy ciasto Trzech króli, jakie Francuzi zajadają zawsze 6 stycznia.
Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata
Zależnie od regionu, galette des rois przybiera inne formy. W północnej i środkowej Francji będzie to galette de rois traditionnelle, czyli wypiek z ciasta francuskiego nadziewany masą migdałową. We wschodniej części Francji przygotowuje się tak zwane galette de Besançon, ciasta parzone posypane cukrem. Mieszkańcy południa pieką zaś gâteau des rois. To ciasto drożdżowe hojnie ozdobione rozmaitymi kandyzowanymi owocami.
We wnętrzach wszystkich wypieków ukrywa się pewna niespodzianka - porcelanowa figurka posiadająca kształt króla lub królowej, która symbolizuje pomyślność. Ten kto, natrafi na nią w swoim kawałku, może liczyć na wielkie szczęście. Co ciekawe, zwyczaj dzielenia się smakowitym galette des rois został zapoczątkowany już w XIV stuleciu. Przez długi czas w ciastach ukrywano jednak nie figurki, ale ziarenka fasoli lub bobu.
Do przygotowania galette des rois potrzebujemy składników, takich jak: dwa arkusze ciasta francuskiego, 220 g zmielonych migdałów, 120 g cukru, 120 g miękkiego masła, 3 łyżki rumu, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, 1 jajko + jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec.
Przygotowujemy masę migdałową. Łączymy ze sobą zmielone migdały, cukier, miękkie masło, jajko, skrobię kukurydzianą oraz rum i dokładnie mieszamy.
Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego na okrągłej formie do pieczenia. Wypełniamy środek masą migdałową (francuskim zwyczajem możemy umieścić w niej figurkę na szczęście). Nakładamy na górę drugi arkusz ciasta i nadajemy mu kształt okręgu. Zalepiamy brzegi. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bardzo delikatnie nacinamy nożykiem ciasto, tworząc wzór kwiatowy lub apetyczne paski.
Pieczemy galette des rois w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści pięć minut lub do uzyskania przez ciasto złocistego odcienia.
Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥