To będzie Twój ulubiony deser! Jego smak naprawdę zachwyca

Musisz go spróbować!
To będzie Twój ulubiony deser! Jego smak naprawdę zachwyca
Fot. iStock/Unsplash (Daniela Cuevas)
18.01.2023

Baklawa to deser zachwycający swym niezwykłym smakiem i wyrafinowaniem. Ciasto filo przełożone warstwami orzechów i hojnie polane miodowym syropem jest szalenie apetyczne. Naprawdę trudno mu się oprzeć. Co ciekawe, utrzymuje się, że baklawa jest jednym z najstarszych deserów świata. Wielu historyków jedzenia jest zdania, że przygotowywano ją już w starożytnej Mezopotamii. Potem deserem zachwycono się i w innych krainach. Pod ciężarem smakowitych baklaw zaczęły się w późniejszych wiekach uginać stoły w Grecji i na Bałkanach. Dziś baklawa jest najbardziej rozpowszechniona w kuchni perskiej, tureckiej, azerskiej i greckiej.

Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata

Smakowita baklawa z pistacjami

Składniki

Do przygotowania baklawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: ciasto filo, posiekane niesolone pistacje bez łupinek (450 g), 200 g masła, 3 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, 3 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki soku z cytryny, 70 g miodu, 160 ml wody.

Sposób przygotowania

Roztapiamy masło. Nie mieszamy go. Pozbywamy się powstałej na wierzchu piany.

Rozkładamy płatki ciasta filo i smarujemy je masłem. Mieszamy pistacje wraz z cynamonem i kardamonem. Nakładamy na siebie 5 warstw ciasta filo. Następnie wysypujemy na nie 1/3 pistacji. Powtarzamy proces dwukrotnie. 

Przekładamy ciasto filo do sporej prostokątnej blachy. Pieczemy je przez około 2 godziny w temperaturze 140 stopni. 

Wlewamy do niewielkiego garnka wodę. Dodajemy do niej miód i sok z cytryny. Podgrzewamy ją, aż zacznie gęstnieć. 

Zalewamy upieczoną baklawę miodowym syropem. Przed podaniem kroimy ciasto w niewielkie prostokąty lub romby i posypujemy je posiekanymi drobno pistacjami. 

Smacznego!

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Polecane wideo

Kobiece cechy, które naprawdę onieśmielają mężczyzn
Kobiece cechy, które naprawdę onieśmielają mężczyzn - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 4 / 5
Justyna (Ocena: 3) 02.01.2025 13:38
ciasto kroimy w prostokąty/ trójkąty/ romby ale przed włożeniem do piekarnika, nie przed podaniem! gotowej baklawy nie da się pokroić- jest zbyt krucha
odpowiedz
QqqqQ1M napisany numem (Ocena: 5) 23.01.2023 15:15
Tyt5 tym q
odpowiedz

Polecane dla Ciebie