Baklawa to deser zachwycający swym niezwykłym smakiem i wyrafinowaniem. Ciasto filo przełożone warstwami orzechów i hojnie polane miodowym syropem jest szalenie apetyczne. Naprawdę trudno mu się oprzeć. Co ciekawe, utrzymuje się, że baklawa jest jednym z najstarszych deserów świata. Wielu historyków jedzenia jest zdania, że przygotowywano ją już w starożytnej Mezopotamii. Potem deserem zachwycono się i w innych krainach. Pod ciężarem smakowitych baklaw zaczęły się w późniejszych wiekach uginać stoły w Grecji i na Bałkanach. Dziś baklawa jest najbardziej rozpowszechniona w kuchni perskiej, tureckiej, azerskiej i greckiej.
Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata
Do przygotowania baklawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: ciasto filo, posiekane niesolone pistacje bez łupinek (450 g), 200 g masła, 3 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, 3 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki soku z cytryny, 70 g miodu, 160 ml wody.
Roztapiamy masło. Nie mieszamy go. Pozbywamy się powstałej na wierzchu piany.
Rozkładamy płatki ciasta filo i smarujemy je masłem. Mieszamy pistacje wraz z cynamonem i kardamonem. Nakładamy na siebie 5 warstw ciasta filo. Następnie wysypujemy na nie 1/3 pistacji. Powtarzamy proces dwukrotnie.
Przekładamy ciasto filo do sporej prostokątnej blachy. Pieczemy je przez około 2 godziny w temperaturze 140 stopni.
Wlewamy do niewielkiego garnka wodę. Dodajemy do niej miód i sok z cytryny. Podgrzewamy ją, aż zacznie gęstnieć.
Zalewamy upieczoną baklawę miodowym syropem. Przed podaniem kroimy ciasto w niewielkie prostokąty lub romby i posypujemy je posiekanymi drobno pistacjami.
Smacznego!
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia