Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. Czy jednak umiemy ją parzyć poprawnie w taki sposób, aby wydobyć z ziaren kawy to, co najlepsze? Okazuje się, że nie. Baristka wymienia najczęstsze błędy, które większość z nas popełnia. Co robisz nie tak? Wyjaśniamy.
Zobacz także: Zielone ciasto: wygląda intrygująco, smakuje pysznie. Oto przepis!
Zazwyczaj nie przykładamy większej wagi do tego, z jakiej wody robimy kawę, tymczasem, jest to bardzo ważne. Do przyrządzenia tego aromatycznego napoju staraj się wybierać dobrą, filtrowaną wodę. Twoja kawa od razu będzie smakować lepiej.
Nie tylko jakość, ale też temperatura wody będzie istotna. Większość z nas zalewa kawę wrzątkiem, ponieważ rano nigdy nie mamy czasu, aby poczekać, aż woda przestygnie. Jak się okazuje, odgrywa to kluczową rolę. Jeśli bowiem zalejesz kawę wrzątkiem, pozbawisz ziarna aromatu. Dobrze więc będzie, jeśli odczekasz te kilka minut, żeby woda nieco przestygła. Do zaparzenia kawy powinna mieć ok. 90 stopni.
Jak mówi baristka, kawa zmielona smakuje całkiem inaczej niż ziarnista. Najlepiej jest kupić kawę w ziarnach i samemu ją zmielić. Ziarna kawy bowiem bardzo szybko tracą swój aromat.
Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że im krócej parzymy kawę, tym drobniej powinna być ona zmielona. Baristka informuje, że espresso można zrobić już w 30 sekund, tymczasem kawę przelewową parzy się nawet 3 minuty.
Zobacz także: Bigos dla niecierpliwych i 2 inne przepisy na świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!
Źródło: radiozet.pl