Bigos dla niecierpliwych i 2 inne przepisy na świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!

Przedstawiamy przepisy na kultowe pozycje w świątecznym menu, z którymi poradzą sobie nawet kulinarni laicy i to w mniej niż 60 minut!
Bigos dla niecierpliwych i 2 inne przepisy na świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!
Fot. Unsplash (Caroline Hernandez)
21.12.2022

Wigilijna kolacja i bożonarodzeniowe ucztowanie to piękna tradycja, ale przyrządzenie odświętnych potraw bywa bardzo czasochłonne i męczące. Okazuje się jednak, że podbicie kubków smakowych gości jest możliwe bez spędzenia kilku dni w kuchni! Przedstawiamy przepisy na kultowe pozycje w świątecznym menu, z którymi poradzą sobie nawet kulinarni laicy i to w mniej niż 60 minut!
Zakup prezentów, sprzątanie domu czy gotowanie to tylko niektóre z dodatkowych obowiązków, których przybywa nam przed Bożym Narodzeniem. Najwięcej czasu zajmuje zazwyczaj przyrządzanie świątecznych potraw, które z reguły potrzebują wielogodzinnego gotowania lub pieczenia. Istnieją jednak przepisy, dzięki którym wyczarujesz pyszne dania znacznie szybciej. Zdradzamy jak je przygotować – spróbuj, a gwarantujemy, że będą gościć u Ciebie na święta co roku!

Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata

Zamiast karpia – łosoś w kremowym sosie

W większości domów na wigilijnych stołach królują dania postne, do których zalicza się ryby w różnej postaci. Jedną z najpopularniejszych potraw jest niezaprzeczalnie smażony karp, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli nie przepadasz za karpiem lub po prostu chcesz wprowadzić do świątecznego menu powiew świeżości postaw na...łososia! Przyrządzisz go w kilkanaście minut – na początek przygotuj marynatę, do której potrzebujesz dwóch łyżek roztopionego masła, łyżkę miodu i łyżkę musztardy dijon oraz szczyptę ziół prowansalskich. Następnie nałóż miksturę na filety (za pomocą silikonowego pędzla lub łyżki), przypraw całość solą i pieprzem, a na wierzchu wyłóż cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut, aż nabierze złocistego koloru. W przypadku multicookera z opcją air fry lub frytkownicy powietrznej, łosoś będzie gotowy już po 6 minutach – cudownie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

Do łososia doskonale pasuje gęsty sos pieczarkowo-szpinakowy, którego przygotowanie jest banalnie proste – na patelni lub w multicookerze podsmażamy na maśle dwie cebule pokrojone w kostkę oraz 300 gramów pieczarek. Gdy zmiękną, dodajemy do nich dwa starte ząbki czosnku i łyżkę mąki, a po chwili dolewamy ok. 300 militrów śmietanki wymieszanej z dwoma łyżkami musztardy. Kiedy sos zacznie bulgotać, dorzucamy garść szpinaku, dusimy kilka minut do zmięknięcia i gotowe – radzi Tomasz Strzelczyk, kucharz i ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery oraz frytkownice beztłuszczowe.

Aromatyczny schab w mniej niż godzinę

Choć w wigilię w większości domów podaje się potrawy jarskie, to pierwszy i drugi dzień świąt są prawdziwym rajem dla miłośników mięsa. Świąteczny charakter ma w szczególności pieczeń, która dzięki wielogodzinnej obróbce termicznej zyskuje głęboki aromat i niezwykłą kruchość. Na takie doznania smakowe warto poczekać dłużej, ale nie zawsze jest to konieczne! Jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie schabu wieprzowego z naszego przepisu, w kuchni spędzisz mniej niż godzinę.

Przygotowanie zacznij od kilkukrotnego obwiązania sznurkiem kawałka schabu bez kości, polania go oliwą i dokładnego wymasowania. Następnie pora na przyprawy – obtocz mięso w czerwonym i czarnym pieprzu, soli oraz tymianku (świeżym lub suszonym), po czym dokładnie rozprowadź i wetrzyj je w schab. Daj mu chwilę na wchłonięcie aromatów – w tym czasie przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfankę. Na spód wyłóż kilka przekrojonych na pół cebuli, trzy ząbki czosnku, dwa liście laurowe oraz czubatą łyżkę masła, a następnie przyprósz składniki dwiema szczyptami tymianku. Całość zalej połową szklanki białego wytrawnego wina, taką samą ilością wody, dodaj schab i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika lub multicookera z opcją gotowania pod ciśnieniem. Jeśli korzystasz z piekarnika, po 20 minutach wyłącz urządzenie i pozostaw pieczeń w środku na jeszcze ok. 40 minut, bez otwierania drzwiczek – taka technika zapewni maksymalną soczystość pieczeni! Gotując pod ciśnieniem w multicookerze ustaw czas na 23 minuty, a po ich upłynięciu pozwól na naturalne uwalnianie pary przez ok. 15 minut. Tak przygotowany schab będzie świetnie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw lub owoców – w szczególności słodko-kwaśnych jabłek.

Bigos dla niecierpliwych

Bigos to prawdziwy świąteczny klasyk, a w każdym domu przyrządza się go w inny sposób. Różne receptury łączy jeden mianownik – wielogodzinne gotowanie, najlepiej przez kilka dni. Okazuje się, że można przyśpieszyć ten proces bez uszczerbku na smaku! Sekret tkwi w przygotowaniu potrawy w szybkowarze lub multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem. Do wykonania bigosu w wersji ekspresowej będziesz potrzebować: kilogram kiszonej kapusty, boczek surowy (300 gramów) i wędzony (200 gramów), dwa pętka kiełbasy, dwie cebule, kwaśne jabłko, 250 gramów suszonych śliwek, garść suszonych grzybów oraz 300 mililitrów grzańca. Nie zapomnij o przyprawach – na taką ilość składników wykorzystaj 3 liście laurowe, kilka owoców jałowca, pół łyżki ziaren pieprzu, a także łyżeczkę suszonego cząbru.

Zobacz także: Fenomenalna rolada Yule log. Idealny deser na grudniowe podwieczorki i Boże Narodzenie

Pierwszym krokiem do przygotowania ekspresowego bigosu jest wytopienie tłuszczu z pokrojonego w kostkę surowego boczku. Wrzucamy go do zimnego garnka albo multicookera i dopiero wtedy uruchamiamy palnik lub urządzenie. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy do niego pokrojoną cebulę, którą smażymy przez chwilę, aż się zeszkli. Następnie przekładamy do garnka kapustę z suszonymi śliwkami, grzybami, liśćmi laurowymi oraz pozostałymi przyprawami i porządnie mieszamy. Do połączonych składników należy dodać jeszcze kawałki jabłka, pokrojoną kiełbasę, boczek wędzony, zalać wszystko grzańcem i dokładnie wymieszać. Na koniec zamykamy pokrywę szybkowaru lub multicookera, czekamy 45 minut i... delektujemy się pysznym bigosem. Wysokie ciśnienie wewnątrz i stała temperatura sprawiają, że obróbka termiczna jest znacznie szybsza. Minimum czasu, maksimum smaku! – podpowiada Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot.

W nadchodzące święta nie pozwól, aby kuchenne przygotowania zabrały Ci wiele godzin. Pamiętaj, że to wyjątkowy, rodzinny czas, dlatego zamiast spędzać całe dnie w kuchni, postaw na proste i szybkie w przygotowaniu dania, a wolne chwile spędź z bliskimi.

Mat. prasowe

Polecane wideo

Z jakich grzechów Polacy spowiadają się najczęściej? Grzech numer jeden zaskakuje
Z jakich grzechów Polacy spowiadają się najczęściej? Grzech numer jeden zaskakuje - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie