Jakie przekąski przygotować na sylwestrową imprezę, jeżeli nie chcemy spędzić w kuchni za dużo czasu, a jednocześnie marzy się nam osiągnięcie kulinarnego efektu wow? Doskonałym pomysłem będzie upieczenie smakowitych francuskich ciastek ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą. To wypiek, który zawsze się udaje i jaki z pewnością stanie się przebojem sylwestrowej nocy. Twoi goście będą zachwyceni!
Zobacz także: Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata
Do upieczenia ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, ser gorgonzola, kilka garści świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, szczypta soli morskiej, 3 łyżki zielonego pesto, 5 łyżek parmezanu, łyżeczka tymianku, świeżo zmielony kolorowy pieprz, łyżeczka gęstej śmietany, orzechy włoskie, oliwa, sezam + 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania na koniec.
Podsmażamy na patelni czosnek. Dolewamy do niego 2 łyżki oliwy, dorzucamy szpinak, suszone pomidory, pesto, przyprawy, śmietanę i parmezan. Mieszamy. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość, odstawiamy patelnię z palnika i wkrajamy do niego gorgonzolę.
Kroimy ciasto francuskie na kwadraty. Nakładamy do nich po sporej łyżce ostudzonego szpinakowego farszu. Kierujemy ich brzegi do środka - w tym miejscu dokładamy do nich po orzechu włoskim. Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem i posypujemy je sezamem.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około trzydzieści pięć minut lub do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Fenomenalna rolada Yule log. Idealny deser na grudniowe podwieczorki i Boże Narodzenie