Apfelstrudel, czyli wielowarstwowe ciasto wypełnione aromatycznym, soczystym jabłkowym nadzieniem to sztandarowy deser kuchni austriackiej i jeden z kulinarnych symboli Austrii. Najstarszy przepis na ten smakowity i szalenie apetycznie wyglądający wypiek pochodzi już z XVII stulecia. Początkowo strudel był ciastem elit. Jabłkowe, jak i twarogowe strudle zwykło się podawać na wykwintnych habsburskich ucztach. Potem podobnymi wypiekami zaczęli się raczyć i inni. Tym sposobem strudle stały się jednymi z ulubionych słodkości mieszkańców tej części świata. Ich popularność w żadnym razie nie maleje. I dziś jabłkowe strudle regularnie pojawiają się na austriackich stołach. Warto zacząć przygotowywać to pyszne ciasto w domu - zawsze robi na wszystkich wielkie wrażenie.
Zobacz także: Francuska zupa cebulowa to idealny obiad na chłodne grudniowe dni. Wypróbuj!
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: opakowanie ciasta półfrancuskiego, 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek, 90 g brązowego cukru, 3 łyżki cukru waniliowego, garść rodzynek, 3 łyżki rumu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 roztrzepane jajko o rozmiarze M zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec.
Polewamy rodzynki rumem i odrobiną wody, a potem odstawiamy je na pół godziny. Kroimy jabłka na kostki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Przekładamy je do miski, dosypujemy do nich cukier, przyprawy i odstane rodzynki z rumowym aromatem.
Rozkładamy rulon ciasta. Nakładamy do niego jabłkowe nadzienie, zwijamy jak roladę i umieszczamy w formie do pieczenia. Następnie smarujemy strudel roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 45/50 minut do chwili nabrania przez nie apetycznego złocistego tonu.
Przed podaniem posypujemy strudel cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen