Ciasto, które zawsze robi na wszystkich ogromne wrażenie. Oto przepis!

Aromatyczny austriacki Apfelstrudel to wielka gratka dla każdego łasucha. Koniecznie wypróbuj ten przepis - będziesz zachwycona!
Ciasto, które zawsze robi na wszystkich ogromne wrażenie. Oto przepis!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/nicolscooking/)/Unsplash(Anna Rosar)
15.01.2023

Apfelstrudel, czyli wielowarstwowe ciasto wypełnione aromatycznym, soczystym jabłkowym nadzieniem to sztandarowy deser kuchni austriackiej i jeden z kulinarnych symboli Austrii. Najstarszy przepis na ten smakowity i szalenie apetycznie wyglądający wypiek pochodzi już z XVII stulecia. Początkowo strudel był ciastem elit. Jabłkowe, jak i twarogowe strudle zwykło się podawać na wykwintnych habsburskich ucztach. Potem podobnymi wypiekami zaczęli się raczyć i inni. Tym sposobem strudle stały się jednymi z ulubionych słodkości mieszkańców tej części świata. Ich popularność w żadnym razie nie maleje. I dziś jabłkowe strudle regularnie pojawiają się na austriackich stołach. Warto zacząć przygotowywać to pyszne ciasto w domu - zawsze robi na wszystkich wielkie wrażenie. 

Zobacz także: Francuska zupa cebulowa to idealny obiad na chłodne grudniowe dni. Wypróbuj!

Przepyszny austriacki strudel

Składniki

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: opakowanie ciasta półfrancuskiego, 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek, 90 g brązowego cukru, 3 łyżki cukru waniliowego, garść rodzynek, 3 łyżki rumu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 roztrzepane jajko o rozmiarze M zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec. 

Sposób przygotowania

Polewamy rodzynki rumem i odrobiną wody, a potem odstawiamy je na pół godziny. Kroimy jabłka na kostki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Przekładamy je do miski, dosypujemy do nich cukier, przyprawy i odstane rodzynki z rumowym aromatem.

Rozkładamy rulon ciasta. Nakładamy do niego jabłkowe nadzienie, zwijamy jak roladę i umieszczamy w formie do pieczenia. Następnie smarujemy strudel roztrzepanym jajkiem. 

Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 45/50 minut do chwili nabrania przez nie apetycznego złocistego tonu.

Przed podaniem posypujemy strudel cukrem pudrem. 

Smacznego!

Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen

Polecane wideo

Idealne fryzury na wielkie wyjścia. Zrobisz je zaledwie w kilka minut i będziesz wyglądała genialnie
Idealne fryzury na wielkie wyjścia. Zrobisz je zaledwie w kilka minut i będziesz wyglądała genialnie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie