Warto od czasu do czasu zmieniać swoje żywieniowe przyzwyczajenia i czerpać radość z odkrywania nowych smaków. Na przykład zamiast ekspresowego śniadania, jakie często przybiera formę płatków z mlekiem, zdecydować się rano na coś o wiele bardziej odświętnego. Strzałem w dziesiątkę na pewno będzie przepyszna domowa brioszka. To tradycyjne francuskie pieczywo można uznać za uzależniająco pyszne. Jest lekko słodkie, maślane, apetycznie puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Można łączyć je z konfiturami, serami, pastą jajeczną, jak i pasztetami. To śniadanie, jakie zapewni nam świetny humor na cały dzień.
Zobacz także: Słodki deser, który szczerze pokochasz. Włoskie orzechowe ciasto panforte
Do upieczenia brioszki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 12 g suchych drożdży, 60 g cukru pudru, 100 ml ciepłego pełnotłustego mleka, 370 g przesianej mąki pszennej, szczypta soli morskiej, 180 g miękkiego niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 4 jajka o rozmiarze M + 1 roztrzepane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec.
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez kwadrans. W efekcie powinna powstać jednolita, bardzo elastyczna masa. Przekładamy ciasto do miski, nakrywamy je i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Rano przekładamy ciasto na stolnicę. Wyrabiamy je przez pięć minut, robimy z niego kilka sporych kulek, przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Potem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem.
Pieczemy brioszkę przez około dwadzieścia/dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni aż do nabrania przez nią apetycznego rumianego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: To przepyszne greckie ciasto stanie się Twoim ulubionym. Czas na portokalopita!