Zabaglione, czyli włoski deser, który ma się ochotę zajadać każdego dnia

To smak, jaki pamięta się bardzo długo.
Zabaglione, czyli włoski deser, który ma się ochotę zajadać każdego dnia
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/cucinare_stanca/)/ Unsplash (Julia Solonina)
13.12.2022

Włochy to niekwestionowane królestwo deserów. Mnóstwo słodkości, jakie wywodzą się z tej części świata, na przykład tiramisu, czy panna cotta, zrobiło gigantyczną karierę na całym świecie. Kolejnym włoskim deserowym hitem jest zabaglione. Okazuje się, że ten obłędnie pyszny deser, jaki przygotowuje się jedynie z kilku składników, do jakich należą żółtka, cukier oraz słodkie wino, to doskonałe pole do przeprowadzania kulinarnych eksperymentów - ma niezliczoną liczbę wersji. Można podawać go na ciepło, jak i na zimno.

Pierwsza pisemna wzmianka dotycząca sekretów przyrządzania idealnego zabaglione pochodzi już z XV stulecia. Co ciekawe, wieki temu traktowano go nie tylko jako smakowitą słodką przekąskę, ale i lek. Wierzono, że zabaglione jest świetnym środkiem wspomagającym powrót do sił po przebyciu ciężkiej choroby. Doradzano, aby regularne zajadały go też kobiety spodziewające się dzieci - miał dodawać im witalności. 

Zobacz także: Francuska zupa cebulowa to idealny obiad na chłodne grudniowe dni. Wypróbuj!

Pyszne zabaglione, czyli jeden z ulubionych deserów Włochów

Składniki

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 5 żółtek z jajek o rozmiarze L, 2/3 szklanki białego słodkiego wina, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, czubata łyżeczka cynamonu, ziarenka z jednej laski wanilii, skórka starta z jednej średniej wielkości cytryny, 1/3 szklanki drobnego cukru, kakao do dekoracji.

Sposób przygotowania

Przygotowujemy dwa garnki - większy i mniejszy. W większym zagotowujemy wodę. W drugim umieszczamy żółtka, cukier, wino, cynamon, kardamon, ziarenka z wanilii oraz skórkę z cytryny i zaczynamy je miksować na niewielkich obrotach. 

Po chwili odkładamy mikser. Umieszczamy mniejszy garnek w większym - dno mniejszego nie może stykać się z dnem większego. Znów zaczynamy miksować masę, tym razem używając większych obrotów. Po około dziesięciu minutach powinien powstać aksamitny krem. 

Przekładamy zabaglione do miseczek lub pucharków. Dekorujemy deser kakao

Smacznego!

Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen

Polecane wideo

Ta modelka zachwyca w mediach społecznościowych. Aż trudno uwierzyć, że… nie jest prawdziwa!
Ta modelka zachwyca w mediach społecznościowych. Aż trudno uwierzyć, że… nie jest prawdziwa! - zdjęcie 1
Komentarze (69)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 24.05.2023 16:16
Chyba chce zobaczyć dzieci to 9 m
odpowiedz
0dc (Ocena: 5) 20.05.2023 07:09
18 lat ma ktoś z was jak nie to niemoże patrzyć na ten komentarz którego nie napiszę
zobacz odpowiedzi (1)
Mięcho (Ocena: 5) 15.05.2023 22:18
60 kom!!
odpowiedz
Ojojojojojojo masz przepedolone jesteś z ohio (Ocena: 5) 09.05.2023 12:11
Wow jestem geniuszem he he he he he
odpowiedz
Polska gurom (Ocena: 5) 26.04.2023 23:08
Nazwa tego deseru jest zbyt podobna do zabagnione to nie może być przypadek
zobacz odpowiedzi (5)

Polecane dla Ciebie