Panforte to przysmak, jaki zawsze pojawia się na stołach Włochów w grudniu. Wiele osób serwuje go w trakcie bożonarodzeniowych obchodów. To deser szczególny, posiadający niezwykle wyrafinowany smak i zachwycający podniebienie bogactwem korzennych aromatów. Co ciekawe, przepis na te przepyszne orzechowe słodkości przypominające swą konsystencją nugat, powstał już w XIII stuleciu. Pomysł na panforte, które przez długi czas było ulubionym delikatesem elit, narodził się w Sienie.
Zobacz także: Łakocie z Bałkanów. Przepyszne pączki papanasi to rozkosz dla podniebienia
Do przygotowania panforte będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g orzechów nerkowca, 100 g migdałów w skórce, 100 g orzechów laskowych, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g kandyzowanych wiśni, 70 g pokrojonych suszonych fig, 50 g pokrojonych suszonych daktyli, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, pół łyżeczki zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 50 przesianej mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, 150 g brązowego cukru, 130 g miodu, 40 g masła.
Oprócz tego musimy mieć pod ręką papier ryżowy, a także cukier puder do końcowego udekorowania ciasta.
Wykładamy blaszkę posiadającą odpinane boki papierem do pieczenia oraz papierem ryżowym.
Umieszczamy w niewielkim garnku masło, cukier oraz miód. Zaczynamy gotować je na niewielkim ogniu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dorzucamy do nich przyprawy i mieszamy.
Wysypujemy na formę orzechy, kandyzowane owoce i bakalie zmieszane wcześniej z mąką. Zalewamy je powstałą masą.
Pieczemy panforte w temperaturze 160 stopni przez około czterdzieści/czterdzieści pięć minut.
Smacznego!
Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen