Jesienną i zimową porą ogromna liczba Francuzów z wielkim smakiem pałaszuje treściwe, rozgrzewające zupy. Jedną z tych, jakie wybierają najczęściej, jest zupa cebulowa, czyli soupe à l'oignon. To bardzo proste w przygotowaniu danie, które zachwyca swym wyrafinowanym smakiem. Zupę cebulową, której smak wzbogaca się białym winem, zajada się we Francji od długich wieków. Co ciekawe, jej wielkim amatorem był już król Ludwik XV. Soupe à l'oignon zawsze jadał po hucznych kończących się o świcie balach. Zupa dodawała mu energii i skutecznie łagodziła nieprzyjemne skutki spożycia zbyt dużej ilości napojów alkoholowych.
Zobacz także: Łakocie z Bałkanów. Przepyszne pączki papanasi to rozkosz dla podniebienia
Do przygotowania zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g żółtej cebuli, 250 g czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 280 ml białego wytrawnego wina, litr bulionu, świeży tymianek, świeżo zmielony kolorowy pieprz, łyżka musztardy, łyżeczka miodu, sól morska, 2 łyżki cukru.
Kroimy cebulę (nie za drobno). Dodajemy do niej cukier i mieszamy. Dusimy ją wraz z czosnkiem na maśle i oliwie przez około dwadzieścia pięć minut aż będzie bardzo miękka i się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dolewamy do niej wino. Gotujemy wywar przez kilka minut, a potem łączymy z resztą składników. Podgotowujemy zupę przez kolejnych pięć minut.
Zupę serwujemy wraz z serowymi grzankami. Można zapiec je w kokilkach wraz z zupą lub podać osobno. Przed podaniem warto posypać zupę drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen