Do jakich łakoci mają największą słabość mieszkańcy egzotycznej Brazylii? Jeżeli mają chętkę na coś słodkiego, bardzo często wybierają ciasta. Na ich talerzach regularnie ląduje bolo de leite condensado, przepyszne, kremowe, wręcz rozpływające się w ustach ciasto, jakie zawiera w sobie niemałą ilość słodkiego mleka skondensowanego. Mleczne brazylijskie ciasto to wypiek, jaki z pewnością zachwyci swym nieprzeciętnym smakiem każdego łasucha. Czas na kulinarną podróż do malowniczej Brazylii!
Zobacz także: Łakocie z Bałkanów. Przepyszne pączki papanasi to rozkosz dla podniebienia
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: puszka słodzonego mleka skondensowanego, 400 ml mleka pełnotłustego, 2 jajka o rozmiarze L, 50 g roztopionego masła, 240 g przesianej mąki pszennej, 110 g drobnego cukru do wypieków, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z 1 sporej cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cynamonu, szczypta soli morskiej.
Miksujemy jajka wraz solą oraz cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do nich roztopione masło. Miksujemy. Następnie delikatnie łączymy masę wraz z pozostałymi składnikami.
Pieczemy ciasto w formie z otworem w temperaturze 180 stopni przez czterdzieści/czterdzieści pięć minut.
Smacznego!
Źródło: All recipes
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia