Grecka kuchnia od dekad jest uważana za jedną z najsmakowitszych na świecie. Nietrudno dziwić się jej gigantycznej popularności. Greckie dania nierzadko zaskakują swymi niezwykłymi aromatami i porywają niebanalnymi smakami. Bardzo podobnie jest z deserami, jakie wywodzą się z tej zachwycającej malowniczymi krajobrazami części świata. Jednym ze sztandarowych deserów kuchni greckiej, jest portokalopita. Grecy wprost przepadają za tym rozpływającym się w ustach ciastem pomarańczowym. Warto zacząć przygotowywać je w domu. Za każdym razem, gdy je upieczemy i zaczniemy się w nim rozsmakowywać, z łatwością będziemy mogły przenieść się do słonecznego śródziemnomorskiego świata.
Zobacz także: Lamingtons. Przepyszne australijskie ciastka, które skradną serce każdego łasucha
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g ciasta filo, 5 jajek o rozmiarze L, 100 drobnego cukru, 300 g jogurtu greckiego, 250 ml oleju roślinnego, skórka starta z dwóch dużych pomarańczy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo startego kardamonu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka sody oczyszczonej.
Do przygotowania polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g cukru, sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy, szklanka wody, 2 łyżki miodu, 3 łyżeczki cynamonu.
Przekładamy do garnuszka składniki na polewę do ciasta. Mieszamy je i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu. Potem doprowadzamy masę do wrzenia - w tym czasie jej nie mieszamy. Po kilku minutach polewa powinna zacząć gęstnieć.
Roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, cukier, olej, przyprawy, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Rwiemy ciasto filo na spore kawałki. Mieszamy je wraz z powstałą masą.
Wylewamy ją na formę wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta możemy udekorować plasterkami pomarańczy.
Pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni przez około 50/55 minut. Po upieczeniu zalewamy je syropem - powinno dobrze nią nasiąknąć.
Portokalopita smakuje wybornie z kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego!
Źródło: Real greek recipes
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia