To przepyszne greckie ciasto stanie się Twoim ulubionym. Czas na portokalopita!

Jest tak smakowite, że nie sposób się od niego oderwać.
To przepyszne greckie ciasto stanie się Twoim ulubionym. Czas na portokalopita!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/pancake_planet/)/Unsplash (Massimiliano Donghi)
11.12.2022

Grecka kuchnia od dekad jest uważana za jedną z najsmakowitszych na świecie. Nietrudno dziwić się jej gigantycznej popularności. Greckie dania nierzadko zaskakują swymi niezwykłymi aromatami i porywają niebanalnymi smakami. Bardzo podobnie jest z deserami, jakie wywodzą się z tej zachwycającej malowniczymi krajobrazami części świata. Jednym ze sztandarowych deserów kuchni greckiej, jest portokalopita. Grecy wprost przepadają za tym rozpływającym się w ustach ciastem pomarańczowym. Warto zacząć przygotowywać je w domu. Za każdym razem, gdy je upieczemy i zaczniemy się w nim rozsmakowywać, z łatwością będziemy mogły przenieść się do słonecznego śródziemnomorskiego świata. 

Zobacz także: Lamingtons. Przepyszne australijskie ciastka, które skradną serce każdego łasucha

Pomarańczowe greckie ciasto portokalopita

Składniki

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g ciasta filo, 5 jajek o rozmiarze L, 100 drobnego cukru, 300 g jogurtu greckiego, 250 ml oleju roślinnego, skórka starta z dwóch dużych pomarańczy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo startego kardamonu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka sody oczyszczonej. 

Do przygotowania polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g cukru, sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy, szklanka wody, 2 łyżki miodu, 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Przekładamy do garnuszka składniki na polewę do ciasta. Mieszamy je i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu. Potem doprowadzamy masę do wrzenia - w tym czasie jej nie mieszamy. Po kilku minutach polewa powinna zacząć gęstnieć.

Roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, cukier, olej, przyprawy, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową. Mieszamy.

Rwiemy ciasto filo na spore kawałki. Mieszamy je wraz z powstałą masą. 

Wylewamy ją na formę wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta możemy udekorować plasterkami pomarańczy. 

Pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni przez około 50/55 minut. Po upieczeniu zalewamy je syropem - powinno dobrze nią nasiąknąć. 

Portokalopita smakuje wybornie z kleksem jogurtu greckiego. 

Smacznego!

Źródło: Real greek recipes

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Polecane wideo

Najniebezpieczniejsze miasta na świecie. Odwiedzając je, lepiej mieć się na baczności...
Najniebezpieczniejsze miasta na świecie. Odwiedzając je, lepiej mieć się na baczności... - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
Jestem kociarą🐱🥰 (Ocena: 5) 31.12.2022 16:28
Ok zjadła bym 😋
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 19.12.2022 09:31
Przepyszne...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie