Łakocie z Bałkanów. Przepyszne pączki papanasi to rozkosz dla podniebienia

Rumuńskie pączki papanasi biją na głowę pączki z innych stron świata.
Łakocie z Bałkanów. Przepyszne pączki papanasi to rozkosz dla podniebienia
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/pancake_planet/)/Unsplash(Jan Henckens)
06.12.2022

Bałkany słodkościami stoją. Gdy podróżuje się po bałkańskich krajach, na przykład po zachwycającej malowniczymi krajobrazami i wiekową architekturą Rumunii, nie można wręcz oderwać się od ich kosztowania. Jednymi z najsmakowitszych słodkości, jakie wywodzą się z tej części świata, są papanasi. Rozpływające się w ustach rumuńskie pączki z przyjemną cytrynową nutą, jakie podaje się na ciepło wraz ze śmietaną oraz konfiturą jagodową to coś, o czym myśli się jeszcze długo po podróży. Warto zacząć przygotowywać je również w domu. 

Zobacz także: Co najlepiej jeść na kolację? Dietetycy nie mają wątpliwości, że to danie regeneruje skołatane nerwy i zapewnia błogi sen

Przepyszne rumuńskie pączki papanasi

Składniki

Do przygotowania pączków papanasi będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g kilkakrotnie zmielonego twarogu, 250 g przesianej mąki pszennej, 2 jajka o rozmiarze L, skórka starta z 1 średniej wielkości cytryny, 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soli morskiej, pół łyżeczki świeżo startego kardamonu, 8 łyżek brązowego cukru, 4 łyżki cukru waniliowego

Musimy mieć też pod ręką olej do smażenia, konfiturę jagodową lub jagody w syropie, cukier puder oraz kwaśną śmietanę (18%). 

Sposób przygotowania

Łączymy twaróg, jajka, skórkę cytrynową, sól oraz brązowy i waniliowy cukier. Zaczynamy je ucierać na gładką masę. Stopniowo dodajemy do niej mąkę, sodę oczyszczoną, sok cytrynowy i kardamon.  

Zaczynamy formować z powstałej masy oponki (wielkością powinny przypominać donuty) oraz niewielkie kuleczki. Smażymy je w oleju rozgrzanym do 180 stopni z dwóch stron. Powinny nabrać apetycznego złocistego odcienia. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.  

Podajemy papanasi na ciepło polane konfiturą jagodową i śmietaną. Na górę każdego pączka nakładamy kulkę i posypujemy ją cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Polecane wideo

Astrologiczna bratnia dusza. Sprawdź, z jakimi znakami zodiaku masz szanse stworzyć niezwykle silną więź
Astrologiczna bratnia dusza. Sprawdź, z jakimi znakami zodiaku masz szanse stworzyć niezwykle silną więź - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
(Ocena: 5) 13.12.2022 12:02
Nie jem slodkiego pieczywa
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie