Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata

Babeczki budyniowe to kulinarna duma Portugalii.
Ciasteczka, które ma się ochotę jeść każdego dnia. Poznaj przepis na pasteis de nata
Fot. Unsplash (Samantha Gollni/Tom Byrom)
19.12.2022

Mieszkańcy Portugalii uwielbiają chadzać do kawiarni i cukierni. Rozkoszowanie się smakiem aromatycznej bici (odpowiednik portugalskiego espresso) oraz któregoś z przepysznych lokalnych wypieków i relaksujące obserwowanie życia miasta, uznają za jedną z najwspanialszych codziennych przyjemności. Najczęściej wybieranym przez nich słodkim przysmakiem są ciastka o wdzięcznej nazwie pasteis de nata.

Babeczki budyniowe to kulinarna duma Portugalii. Przepis na nie wywodzi się z lizbońskiego klasztoru hieronimitów. Zakonnicy przez długi czas głowili się, co robić z żółtek, jakich mnóstwo zostawało im po procesie wybielania habitów białkiem kurzym. W XVII stuleciu wpadli na pomysł, aby zacząć przygotowywać z nich pyszne babeczki. Po pewnym czasie w finezyjnym wypieku zakochała się cała Portugalia.  

Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥

Portugalskie przysmaki: smakowite ciastka pasteis de nata

Składniki

Do upieczenia ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: ciasto francuskie, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 szklanki pełnotłustego mleka, 1/3 szklanki wody, 4 łyżki przesianej mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 7 żółtek z jajek o rozmiarze M.

Sposób przygotowania

Przekładamy do miski 1/4 szklanki mleka, mąkę, cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii. Bardzo dokładnie mieszamy. 

Podgrzewamy resztę mleka i stopniowo dodajemy do niego powstałą wcześniej masę. Znów mieszamy i dorzucamy do niego roztrzepane żółtka, cukier, wodę i cynamon. Doprowadzamy masę do wrzenia i gdy zacznie gęstnieć, odkładamy ją z panika. 

Kroimy ciasto francuskie na kwadraty i wypełniamy nimi formę do muffinów. Nakładamy do nich masę budyniową (mniej więcej do 3/4 wysokości).

Pieczemy babeczki z temperaturze 250 stopni przez około 8/9 minut. 

Smacznego!

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Polecane wideo

Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie
Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie