Lamingtons to niezwykle apetycznie wyglądające kokosowe ciastka mające charakterystyczny kształt prostopadłościanów. Są jednym ze sztandarowych australijskich wypieków. Australijczycy zajadają się nimi regularnie. Nietrudno dziwić się ich wielkiej słabości do tych ciasteczek. Są po prostu uzależniająco pyszne - lekkie i rozpływające się w ustach. Co ciekawe, przepis na lamingtons, które zwykło się nazywać w Polsce lamingtonami, powstał już w XIX stuleciu.
Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥
Do upieczenia biszkoptu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 jajek o rozmiarze L, 230 g cukru do wypieków, 250 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego.
Do przygotowania polewy do ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g kakao, łyżeczka esencji waniliowej, 90 g masła, 300 g cukru pudru, 180 ml bardzo gorącej wody, 3 łyżki cukru waniliowego. Oprócz nich powinnyśmy mieć pod ręką wiórki kokosowe.
Przekładamy do miski jajka oraz cukier. Ubijamy je przez około siedem minut aż do powstania gęstej puszystej masy. Łączymy delikatnie masę z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia. Najlepiej, aby miała wymiary 20x30 cm.
Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Umieszczamy składniki na polewę w garnuszku (oprócz wiórków kokosowych). Mieszamy i czekamy, aż się rozpuszczą.
Ostudzony biszkopt kroimy na nieduże prostokąty (warto zacząć to robić kilka godzin po jego upieczeniu - nie będzie się kruszył).
Zanurzamy biszkopciki w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych, po czym odkładamy je na metalową kratkę. Są gotowe do spożycia, gdy masa na nich zastygnie.
Smacznego!
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia