Lamingtons. Przepyszne australijskie ciastka, które skradną serce każdego łasucha

Nie sposób się im oprzeć!
Lamingtons. Przepyszne australijskie ciastka, które skradną serce każdego łasucha
Fot. Instagram (https://www.instagram.com/haushinka89/)/ Unsplash (Antoine Fabre)
03.12.2022

Lamingtons to niezwykle apetycznie wyglądające kokosowe ciastka mające charakterystyczny kształt prostopadłościanów. Są jednym ze sztandarowych australijskich wypieków. Australijczycy zajadają się nimi regularnie. Nietrudno dziwić się ich wielkiej słabości do tych ciasteczek. Są po prostu uzależniająco pyszne - lekkie i rozpływające się w ustach. Co ciekawe, przepis na lamingtons, które zwykło się nazywać w Polsce lamingtonami, powstał już w XIX stuleciu

Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥

Smakołyki z antypodów. Jak przygotować biszkoptowe ciastka lamingtons?

Składniki

Do upieczenia biszkoptu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 jajek o rozmiarze L, 230 g cukru do wypieków, 250 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego. 

Do przygotowania polewy do ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g kakao, łyżeczka esencji waniliowej, 90 g masła, 300 g cukru pudru, 180 ml bardzo gorącej wody, 3 łyżki cukru waniliowego. Oprócz nich powinnyśmy mieć pod ręką wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania

Przekładamy do miski jajka oraz cukier. Ubijamy je przez około siedem minut aż do powstania gęstej puszystej masy. Łączymy delikatnie masę z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia. Najlepiej, aby miała wymiary 20x30 cm.

Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. 

Umieszczamy składniki na polewę w garnuszku (oprócz wiórków kokosowych). Mieszamy i czekamy, aż się rozpuszczą. 

Ostudzony biszkopt kroimy na nieduże prostokąty (warto zacząć to robić kilka godzin po jego upieczeniu - nie będzie się kruszył).

Zanurzamy biszkopciki w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych, po czym odkładamy je na metalową kratkę. Są gotowe do spożycia, gdy masa na nich zastygnie. 

Smacznego!

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Polecane wideo

Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie
Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie - zdjęcie 1
Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Muffina Art (Ocena: 5) 23.01.2023 21:49
Cześć Kociaki!😍😍Tutaj Muffina Art. Postanowiłam napisać tutaj, aby mogło to dotrzeć do wielu osób. Otórz z Kitkiem postanowiliśmy uprawiać seks całkowicie nago przed kamerą bez zamazywaczy! Pomyślałam także sobie, że mogłabym nagrywać filmiki całkowicie nago abyście po prostu mogli poznać ciało kobiety i nauczyć się jak o nie dbać i radzić sobie ze wstydem nagości! Jestem bardzo podekscytowana😍😍😍. Napiszcie czy podoba wam się ten pomysł😍😘
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 22.01.2023 16:58
Xnxxnnxm😔😝🥺,nnm😙😴😴😊😍👊👋👋😕😕😦😕😖😦😖😦🤯🤯🤜🤜
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 22.01.2023 16:57
Barwy
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 19.01.2023 08:25
ich CHFE
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 19.01.2023 08:25
O six BCHCHFHFU
odpowiedz

Polecane dla Ciebie