Lamingtons. Przepyszne australijskie ciastka, które skradną serce każdego łasucha

Nie sposób się im oprzeć!
Lamingtons. Przepyszne australijskie ciastka, które skradną serce każdego łasucha
Fot. Instagram (https://www.instagram.com/haushinka89/)/ Unsplash (Antoine Fabre)
03.12.2022

Lamingtons to niezwykle apetycznie wyglądające kokosowe ciastka mające charakterystyczny kształt prostopadłościanów. Są jednym ze sztandarowych australijskich wypieków. Australijczycy zajadają się nimi regularnie. Nietrudno dziwić się ich wielkiej słabości do tych ciasteczek. Są po prostu uzależniająco pyszne - lekkie i rozpływające się w ustach. Co ciekawe, przepis na lamingtons, które zwykło się nazywać w Polsce lamingtonami, powstał już w XIX stuleciu

Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥

Smakołyki z antypodów. Jak przygotować biszkoptowe ciastka lamingtons?

Składniki

Do upieczenia biszkoptu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 jajek o rozmiarze L, 230 g cukru do wypieków, 250 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego. 

Do przygotowania polewy do ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g kakao, łyżeczka esencji waniliowej, 90 g masła, 300 g cukru pudru, 180 ml bardzo gorącej wody, 3 łyżki cukru waniliowego. Oprócz nich powinnyśmy mieć pod ręką wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania

Przekładamy do miski jajka oraz cukier. Ubijamy je przez około siedem minut aż do powstania gęstej puszystej masy. Łączymy delikatnie masę z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia. Najlepiej, aby miała wymiary 20x30 cm.

Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. 

Umieszczamy składniki na polewę w garnuszku (oprócz wiórków kokosowych). Mieszamy i czekamy, aż się rozpuszczą. 

Ostudzony biszkopt kroimy na nieduże prostokąty (warto zacząć to robić kilka godzin po jego upieczeniu - nie będzie się kruszył).

Zanurzamy biszkopciki w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych, po czym odkładamy je na metalową kratkę. Są gotowe do spożycia, gdy masa na nich zastygnie. 

Smacznego!

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Polecane wideo

Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie
Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie - zdjęcie 1
Komentarze (129)
Ocena: 5 / 5
Friz (Ocena: 5) 31.05.2023 17:57
Kto mi zrobi louda mam 26 lat chce kogoś przelecieć oprucz wersow bo ona nie wzycha podczas SEXU
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 31.05.2023 11:26
TTT tttttttttthghjhjuijfrrtgtitttittytrrrrrrrthhhtrttrrrrrethgghhutuuujtiuuuuuiryu ich do uiiiuuu na terenie gminy w przypadku zakupu na kilku moich ulubionych i tak
odpowiedz
Paulina 💋 (Ocena: 5) 30.05.2023 22:22
Pubie te ciastka a wy?
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 30.04.2023 20:06
To Kinga robiła ten sex
odpowiedz
Pracownik stegny (Ocena: 5) 14.04.2023 23:59
Nie nik pracownik stegny powraca
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie