Mieszkańcy Indonezji mają wielką słabość do łakoci. Co ciekawe, indonezyjskie desery oraz wypieki często zaskakują nie tylko swym fantastycznym smakiem, ale również i intrygującym wyglądem. Otóż wiele z nich posiada niezwykłą intensywnie zieloną barwę. To zasługa dodawanego do nich pandanu.
Pandan, czyli innymi słowy pochutnik to roślina porastająca wiele azjatyckich rejonów. Rośnie głównie w lasach namorzynowych. Pandanowe liście, jak i owoce mają zastosowanie w medycynie, kosmetyce, jak i w kulinariach. Co ciekawe, pochutnik uznaje się za odpowiednik wanilii. Tak jak ona ma bardzo przyjemny zapach i smak. Jednym z uwielbianych przez Indonezyjczyków ciast jest szyfonowe ciasto pandanowe. Nazwa wypieku nawiązuje do jego niecodziennej lekkości.
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 jajek w rozmiarze L, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki oleju roślinnego, 2 i 1/2 łyżeczki pasty pandanowej (do kupienia w sklepach z egzotyczną żywnością), 3/4 szklanki mleczka kokosowego, 1 szklanka przesianej mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, 1/2 łyżeczki winianu potasu, skórka starta z cytryny, sok wyciśnięty z limonki.
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z winianem potasu na sztywną pianę. Miksujemy żółtka, cukier puder oraz olej na aksamitną masę. Stopniowo dodajemy do nich mleko kokosowe, skórkę cytrynową, sok z limonki oraz pastę pandanową. Dodajemy do masy żółtkowej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Znów miksujemy.
Bardzo delikatnie łączymy powstałe ciasto wraz z pianą z białek.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Najlepiej piec je w formie z kominem.
Smacznego!
Zobacz także: Mango chia pudding. Dodaje energii i świetnie wspomaga metabolizm