Kolacja to niezwykle ważny posiłek. To bowiem od niego zależy to, czy błogo prześpimy noc i czy rozpoczniemy kolejny dzień pełne energii i w świetnym nastroju. Jeżeli jemy ją zdecydowanie za późno, a na domiar złego zajadamy wtedy rzeczy ciężkostrawne, czy przez jakie trudno potem zasnąć, nasz życiowy komfort znacznie się obniża. Co więc najlepiej jeść na kolacje?
Zobacz także: Przepis na sycylijskie ciastka cannoli z ricottą. Są bardzo apetyczne ♥
Kolacja powinna być pożywna, ale także bardzo lekkostrawna. Na ostatnie posiłki najlepiej jeść rzeczy, które mają działanie relaksujące. Dzięki nim szybciej zrzucimy z siebie ciężar stresującego dnia. Zregenerowanie skołatanych nerwów i totalne odprężenie poskutkuje natomiast idealnym błogim snem. Które produkty zapewnią nam podobny efekt?
Dietetycy nie mają wątpliwości, że należą do nich awokado, rukola, sałata, jarmuż, kiełki soi, pomarańcze, morele, granaty, pomidory, a także grejpfruty. To właśnie z tych komponentów warto przygotowywać kolacyjne sałatki. Gdy polejemy je aromatycznym dressingiem, na pewno będziemy je jeść z wielką przyjemnością.
Do przygotowania dressingu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki skórki starej z cytryny, łyżka miodu, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka soku z granatów lub z pomarańczy.
Dokładnie mieszamy składniki i polewamy dressingiem sałatkę.
Smacznego!
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia