Kanpaki są świetną i szybką opcją na śniadanie lub kolację, ale od czasu do czasu warto urozmaicić sobie domowe menu. Dlatego dzisiaj pyszna śródziemnomorska propozycja, która wcale nie wymaga od ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Zobacz także: Idealny napój na zimowe dni: obłędna karmelowa kawa
1 opakowanie ciasta filo
1 opakowanie szpinaku świeżego lub mrożonego
1 opakowanie sera feta
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sezam
100 g masła
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni posmarowanej oliwą. Dodaj szpinak i podduś wszystko razem przez kilka minut, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
W osobnym rondelku rozpuść masło.
Wyłóż na blat arkusz ciasta filo, rozsmaruj na nim pędzelkiem odrobinę roztopionego masła, a następnie połóż na tym drugi arkusz ciasta i delikatnie dociśnij palcami. Następnie na górną partię ciasta rozłóż 1/3 farszu ze szpinakiem, posyp serem feta, zwiń rulon, a całość następnie uformuj w ślimaka. Powtórz czynność z kolejnymi płatami ciasta filo.
Ślimaki posmaruj z wierzchu obficie masłem, posyp je sezamem.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Brzegi powinny być złote i chrupiące.
Smacznego!