Numerem jeden wśród grudniowych wypieków są apetyczne pierniki oraz pierniczki. Ich przyjemny korzenny aromat świetnie rozgrzewa i wręcz idealnie pasuje do zimowej aury. Często pieczemy je więc nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, ale i w tygodniach, jakie je poprzedzają. Doskonałym pomysłem jest nadanie im uroczego wyglądu domków, czy kamieniczek. Staną się wówczas fantastyczną ozdobą stołu - żaden łasuch nie będzie w stanie się im oprzeć. Mogą też posłużyć do dekoracji świątecznych ciast.
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia
Do upieczenia pierniczków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 330 g przesianej mąki pszennej, 4 łyżki ciepłego miodu zmieszanego z łyżeczką soku z cytryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka świeżo startego imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki masła, 2 jajka w rozmiarze L (jedno dodajemy do ciasta, drugie zostawiamy do posmarowania ciastek).
Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno potrwać dziesięć minut. Gdy masa będzie jednolita i plastyczna, rozwałkowujemy ją. Zaczynamy wycinać z niej kształty przypominające domki.
Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Pieczemy pierniczki przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ostygną, dekorujemy je lukrem.
Smacznego!
Zobacz także: Genialna koktajlowa kuracja, dzięki której na dobre zapomnisz o braku energii