Fenomenalna rolada Yule log. Idealny deser na grudniowe podwieczorki i Boże Narodzenie

Trudno o pyszniejszy i bardziej urokliwie wyglądający wypiek.
Fenomenalna rolada Yule log. Idealny deser na grudniowe podwieczorki i Boże Narodzenie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/charmerkitchen/)
17.12.2022

Rolada Yule log to deser niezwykły, zachwycający fantastycznym smakiem i nieprzeciętnym, szalenie apetycznym wyglądem. Naprawdę trudno o bardziej urokliwie wyglądające ciasto. Wypiek nazywany również Bûche de Noël wywodzi się z Francji, jednakże równie wielka popularność zdobył swego czasu w Belgii oraz w Wielkiej Brytanii. Yule log o innymi słowy świąteczny pieniek. Nazwa odnosi się do charakterystycznego sposobu dekorowania rolady, która ma w efekcie przypominać kłodę. 

Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia

Przepyszna czekoladowa rolada Yule log

Składniki

Do upieczenia rolady będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 jajka  rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), szczypta soli morskiej, 90 g drobnego cukru, 100 g przesianej mąki pszennej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, 5 łyżeczek kakao, łyżeczka ekstraktu z wanilii. 

Do zrobienia kremu do rolady będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru waniliowego, 2 tabliczki białej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej, kilka łyżeczek soku z cytryny, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu

Do zrobienia polewy do rolady będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, kilka łyżek śmietanki kremówki, kilka łyżek masła. 

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do białek sól i zaczynamy ubijać je na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do nich kolejne składniki - cukier, przyprawy, a następnie mąkę. 

Wykładamy ciasto na prostokątną formę (najlepiej o wymiarze 20x30 cm) przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez około jedenaście - dwanaście minut w temperaturze 180 stopni.

Łączymy składniki na krem. Dokładnie je mieszamy. Gdy ciasto przestygnie, smarujemy kremem całą jego powierzchnię i delikatnie zaczynamy je rolować. 

Polewamy roladę ostudzoną polewą. Gdy zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy ją tak, aby przypominała teksturę kłody

Roladę dekorujemy cukrem pudrem i uroczymi akcentami, na przykład małymi bezowymi grzybkami, igliwiem, szyszkami, czy innymi detalami kojarzącymi się z lasem.

Smacznego!

Zobacz także: Babeczki red velvet. Zaskakują fantastycznym smakiem i niezwykłym wyglądem

Polecane wideo

58-latka zachwyca figurą. Na Instagramie często pozuje w bikini
58-latka zachwyca figurą. Na Instagramie często pozuje w bikini - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 25.03.2023 16:09
Hsshdbbedbdh4knrnrdbdbbdbdddbfbffnfńfbbfbfbfbfbt
odpowiedz

Polecane dla Ciebie