Śmiało można powiedzieć, że ciasteczka shortbread fingers to smak Szkocji. Razem z whisky oraz haggis są jednymi z symboli tego niezwykłego kraju. Smaku shortbread fingers nie da się pomylić z żadnym innym - jest nieprzeciętny i rozkosznie maślany. Idealnie kruche maślane ciasteczka zajada się w Szkocji każdego dnia. Szkoci wręcz nie wyobrażają sobie bez shortbread fingers życia - są ich ulubioną słodką przekąską, jaką zwykło się jeść w trakcie błogich kawowych lub herbacianych przerw. Co ciekawe, przepis na ciasteczka powstał już w XII stuleciu.
Zobacz także: Babeczki red velvet. Zaskakują fantastycznym smakiem i niezwykłym wyglądem
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 225 g przesianej mąki pszennej, 100 g przesianej mąki ryżowej (jasnej lub ciemnej), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Kroimy masło na niewielkie kostki. Łączymy je z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tylko do połączenie składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Przenosimy na nią ciasto. Rozkładamy je równo na całej powierzchni foremki. Wkładamy foremkę do lodówki na około pół godziny.
Ostrym nożem wycinamy w cieście dwadzieścia prostokątów. Każdy z nich nakłuwamy w kilku miejscach.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści minut - aż do momentu nabrania przez nie złocistego apetycznego odcienia.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Zobacz także: Kokosowe kule mocy. Ten obłędnie pyszny i bardzo zdrowy deser doda Ci mnóstwo energii