Babeczki red velvet. Zaskakują fantastycznym smakiem i niezwykłym wyglądem

Trudno o bardziej apetyczny deser!
Babeczki red velvet. Zaskakują fantastycznym smakiem i niezwykłym wyglądem
Fot. Unsplash (Luisana Zerpa)
17.11.2022

Przepis na zachwycające swym oryginalnym wyglądem i nieprzeciętnym smakiem babeczki red velvet zrodził się w Stanach Zjednoczonych w latach czterdziestych. Jego pomysłodawczynią była Irma S. Rombauer. Receptura na babeczki zwane red velvet pojawiła się w jej szalenie popularnej książce zatytułowanej „The Joy of cooking”.

To wypiek, jakiemu po prostu nie sposób się oprzeć - intensywna rubinowa barwa babeczek dosłownie hipnotyzuje. Red velvet będą zatem idealnym deserowym pomysłem na każdą, nawet najbardziej odświętną okazję. Warto dodać, że robi się je nie tylko bardzo prosto, ale i szybko. 

Zobacz także: Szpinakowe mini calzone z gorgonzolą. Już dawno nie jadałaś tak obłędnego obiadu!

Obezwładniająco pyszne babeczki red velvet

Składniki

Do upieczenia babeczek red velvet będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki intensywnie czerwonego barwnika, szklanka kefiru, 2 łyżki octu, łyżeczka soli morskiej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/2 szklanki oleju, 2 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej). 

Do dekoracji babeczek będziemy potrzebowały bitej śmietany.  

Sposób przygotowania

Miksujemy olej wraz z cukrem. Po chwili dodajemy do masy jajka. Przez cały czas miksujemy. Dorzucamy do nich cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz barwnik. Miksujemy.

Następnie dodajemy do ciasta maślankę i mąkę - nadal przez cały czas miksujemy. Kończymy w momencie, gdy składniki się połączą.

Do niewielkiej miseczki przekładamy sodę i ocet. Mieszamy aż powstanie piana. Od tego momentu przyspieszamy swoje ruchy. Szybko dodajemy pianę do ciasta i przez 10 sekund miksujemy.

Wykładamy formę do babeczek papilotkami. Nakładamy do nich ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy babeczki red velvet w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Gdy przestygną, dekorujemy je bitą śmietaną i odrobiną okruszków (można oderwać je ze spodu babeczek).

Źródło: mojewypieki.com

Zobacz także: Kokosowe kule mocy. Ten obłędnie pyszny i bardzo zdrowy deser doda Ci mnóstwo energii

Urocze dodatki do domu. Sprawią, że Twoje mieszkanie będzie niesamowicie przytulne
Urocze dodatki do domu. Sprawią, że Twoje mieszkanie będzie niesamowicie przytulne - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie