Babeczki red velvet. Zaskakują fantastycznym smakiem i niezwykłym wyglądem

Trudno o bardziej apetyczny deser!
Babeczki red velvet. Zaskakują fantastycznym smakiem i niezwykłym wyglądem
Fot. Unsplash (Luisana Zerpa)
17.11.2022

Przepis na zachwycające swym oryginalnym wyglądem i nieprzeciętnym smakiem babeczki red velvet zrodził się w Stanach Zjednoczonych w latach czterdziestych. Jego pomysłodawczynią była Irma S. Rombauer. Receptura na babeczki zwane red velvet pojawiła się w jej szalenie popularnej książce zatytułowanej „The Joy of cooking”.

To wypiek, jakiemu po prostu nie sposób się oprzeć - intensywna rubinowa barwa babeczek dosłownie hipnotyzuje. Red velvet będą zatem idealnym deserowym pomysłem na każdą, nawet najbardziej odświętną okazję. Warto dodać, że robi się je nie tylko bardzo prosto, ale i szybko. 

Zobacz także: Szpinakowe mini calzone z gorgonzolą. Już dawno nie jadałaś tak obłędnego obiadu!

Obezwładniająco pyszne babeczki red velvet

Składniki

Do upieczenia babeczek red velvet będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki intensywnie czerwonego barwnika, szklanka kefiru, 2 łyżki octu, łyżeczka soli morskiej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/2 szklanki oleju, 2 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej). 

Do dekoracji babeczek będziemy potrzebowały bitej śmietany.  

Sposób przygotowania

Miksujemy olej wraz z cukrem. Po chwili dodajemy do masy jajka. Przez cały czas miksujemy. Dorzucamy do nich cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz barwnik. Miksujemy.

Następnie dodajemy do ciasta maślankę i mąkę - nadal przez cały czas miksujemy. Kończymy w momencie, gdy składniki się połączą.

Do niewielkiej miseczki przekładamy sodę i ocet. Mieszamy aż powstanie piana. Od tego momentu przyspieszamy swoje ruchy. Szybko dodajemy pianę do ciasta i przez 10 sekund miksujemy.

Wykładamy formę do babeczek papilotkami. Nakładamy do nich ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy babeczki red velvet w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Gdy przestygną, dekorujemy je bitą śmietaną i odrobiną okruszków (można oderwać je ze spodu babeczek).

Źródło: mojewypieki.com

Zobacz także: Kokosowe kule mocy. Ten obłędnie pyszny i bardzo zdrowy deser doda Ci mnóstwo energii

Polecane wideo

Urocze dodatki do domu. Sprawią, że Twoje mieszkanie będzie niesamowicie przytulne
Urocze dodatki do domu. Sprawią, że Twoje mieszkanie będzie niesamowicie przytulne - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie