Każda fanka muffinów powinna wiedzieć, że przepis na te smakowite babeczki powstał w wiktoriańskiej Anglii. Warto wspomnieć, że ich pierwowzór znacznie odbiegał od znanej nam dziś formy. Muffiny z tej epoki nie były słodkie, a wytrawne. Najczęściej robiono je z resztek, często dorzucając do nich ugotowane ziemniaki, czy czerstwe pieczywo. Potem ciastka nieoczekiwanie zdobyły zainteresowanie bardziej majętnych smakoszy. Receptura uległa zmianie i na stołach Brytyjczyków pojawiły się również słodkie muffiny.
Śmiało można powiedzieć, że muffiny to deser idealny - przepyszny, a do tego bardzo prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Puszyste i lekko wilgotne babeczki z apetyczną pomarańczową nutą z pewnością umilą am niejeden jesienny, czy zimowy podwieczorek.
Zobacz także: Kokosowe kule mocy. Ten obłędnie pyszny i bardzo zdrowy deser doda Ci mnóstwo energii
Do upieczenia muffinów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), 2/3 szklanki brązowego cukru, 100 g masła (roztopionego), 420 g startej marchwi (na drobnych oczkach), 2 szklanki przesianej mąki pszennej, skórka starta z jednej sporej pomarańczy, 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy, 3 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka cynamonu, szczypta soli morskiej, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka łyżek pestek dyni.
Dzielimy składniki na suche i mokre. Przekładamy je do osobnych misek. Miksujemy jajka wraz z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa powoli dodajemy do mikstury ostudzone roztopione masło, skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy oraz marchewkę. Miksujemy przez minutę. Następnie dorzucamy do miski suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremek na muffinki. Posypujemy je pestkami dyni. Pieczemy ciastka przez około dwadzieścia minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Doskonała pizza bianca z gruszkami, serem pleśniowym i rozmarynem. Na pewno stanie się Twoją ulubioną