Calzone to jedno z ukochanych dań mieszkańców Włoch. Smakowite i bardzo syte pierogi z ciasta drożdżowego, w jakich środkach kryje się apetyczny serowy lub serowo-warzywny farsz, z chęcią jadają niezależnie od pory - na drugie śniadania, lunche, jak i kolacje. Przepis na calzone powstał w drugiej połowie XIX wieku w Neapolu. Jego równie popularna zminiaturyzowana wersja znana jako mini calzone to zaś wynalazek XX-wieczny. Obie są obłędnie pyszne, tym samym warto włączyć calzone do swego kulinarnego repertuaru. Przygotowuje się je naprawdę prosto.
Zobacz także: Kardamonowe ciasto z polewą z czerwonych pomarańczy. Zachwyci Cię niezwykłym smakiem
Do przyrządzenia calzone będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g mąki pszennej (najlepiej włoskiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 3 łyżki oliwy, 200 g sera gorgonzola, 250 g sera mozzarella, 200 g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 1 spora cebula, 3 łyżki serka mascarpone, 3 łyżki zielonego pesto, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Do przesmarowania na koniec:1 jajko, kilka łyżek mleka.
Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy na osiem-dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować. Gdy to nastąpi, łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez piętnaście minut.
Nakrywamy ciasto bawełnianą szmatką. Odstawiamy je do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Przygotowujemy farsz. Kroimy i szklimy cebulę, podsmażamy czosnek. Dodajemy do nich mascarpone i dusimy wraz ze szpinakiem. Następnie dodajemy do szpinaku gorgonzolę, pesto, przyprawy, mozzarellę i mieszamy.
Po wskazanym czasie ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na placek. Wycinamy z niego okręgi. Nakładamy do nich farsz i zalepiamy brzegi. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut.
Przekładamy mini calzone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez około piętnaście minut w temperaturze 210 stopni.
Podajemy calzone z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
Smacznego!
Zobacz także: Przez żołądek do serca. Oto idealna randkowa przekąska