Szpinakowe mini calzone z gorgonzolą. Już dawno nie jadałaś tak obłędnego obiadu!

To kwintesencja włoskiej kuchni.
Szpinakowe mini calzone z gorgonzolą. Już dawno nie jadałaś tak obłędnego obiadu!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/andreea_dutia/)
09.11.2022

Calzone to jedno z ukochanych dań mieszkańców Włoch. Smakowite i bardzo syte pierogi z ciasta drożdżowego, w jakich środkach kryje się apetyczny serowy lub serowo-warzywny farsz, z chęcią jadają niezależnie od pory - na drugie śniadania, lunche, jak i kolacje. Przepis na calzone powstał w drugiej połowie XIX wieku w Neapolu. Jego równie popularna zminiaturyzowana wersja znana jako mini calzone to zaś wynalazek XX-wieczny. Obie są obłędnie pyszne, tym samym warto włączyć calzone do swego kulinarnego repertuaru. Przygotowuje się je naprawdę prosto. 

Zobacz także: Kardamonowe ciasto z polewą z czerwonych pomarańczy. Zachwyci Cię niezwykłym smakiem

Pyszne domowe calzone ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki

Do przyrządzenia calzone będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g mąki pszennej (najlepiej włoskiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 3 łyżki oliwy, 200 g sera gorgonzola, 250 g sera mozzarella, 200 g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 1 spora cebula, 3 łyżki serka mascarpone, 3 łyżki zielonego pesto, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Do przesmarowania na koniec:1 jajko, kilka łyżek mleka.  

Sposób przygotowania

Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy na osiem-dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować. Gdy to nastąpi, łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez piętnaście minut.

Nakrywamy ciasto bawełnianą szmatką. Odstawiamy je do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Przygotowujemy farsz. Kroimy i szklimy cebulę, podsmażamy czosnek. Dodajemy do nich mascarpone i dusimy wraz ze szpinakiem. Następnie dodajemy do szpinaku gorgonzolę, pesto, przyprawy, mozzarellę i mieszamy. 

Po wskazanym czasie ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na placek. Wycinamy z niego okręgi. Nakładamy do nich farsz i zalepiamy brzegi. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut.

Przekładamy mini calzone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez około piętnaście minut w temperaturze 210 stopni. 

Podajemy calzone z sosem pomidorowym lub śmietanowym.

Smacznego!

Zobacz także: Przez żołądek do serca. Oto idealna randkowa przekąska

Polecane wideo

Zapachy, którym mężczyźni nie są w stanie się oprzeć
Zapachy, którym mężczyźni nie są w stanie się oprzeć - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Katarzyna (Ocena: 5) 09.11.2022 13:01
Ładnie to wygląda na zdjęciu.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie