Doskonałe bazyliowe ravioli z ricottą. Będziesz chciała jeść je każdego dnia!

To świetny pomysł na obiad, który zasmakuje dosłownie każdemu.
Doskonałe bazyliowe ravioli z ricottą. Będziesz chciała jeść je każdego dnia!
Fot. Unsplash (Valentina Perez)
10.11.2022

Włosi wprost przepadają za niewielkimi, nadziewanymi i rozpływającymi się w ustach pierożkami zwanymi ravioli. To dla nich tak zwany comfort food, czyli tradycyjne, nieco nostalgiczne jedzenie sprawiające, że przenoszą się myślami do dzieciństwa i znów zaczynają czuć się bezpiecznie i wspaniale. Tak więc, jeżeli przygotowuje się ravioli, można liczyć nie tylko na fantastyczne doznania smakowe, ale też na znaczne poprawienie nastroju wszystkich domowników.

Pierożki ravioli występują na Półwyspie Apenińskim w niezliczonych wersjach. Mówi się, że każda mamma, jak i każdy szanujący się włoski szef kuchni ma na nie własną recepturę. Co ciekawe, ravioli to jedno z najstarszych włoskich dań - zajada się je tam już od XIV wieku. 

Zobacz także: Obłędnie pyszne skandynawskie ciasto toscakaka z migdałami w karmelu. Musisz go spróbować!

Włoska uczta. Przepyszne domowe ravioli

Składniki

Do przygotowania ciasta na ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g przesianej mąki pszennej, szczypta soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L, 4 łyżki wody. 

Do przygotowania nadzienia do ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: pęczek świeżej bazylii, spora garść orzeszków pinii, 6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, 70 ml oliwy z oliwek, 3 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 50 g startego parmezanu lub grana padano, łyżeczka octu balsamicznego, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu + ser ricotta. 

Sposób przygotowania

Łączymy ze sobą składniki na ciasto i zaczynamy je wyrabiać. Powinno być elastyczne. 

Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie placki. Podsypujemy je mąką. Wycinamy z niego niewielkie prostokąty lub koła. 

Przygotowujemy farsz. Prażymy przez moment orzeszki pinii. Rozcieramy je w moździerzu lub rozdrabniamy je w elektrycznym młynku. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Rozcieramy bazyliową masę w moździerzu. Potem nakładamy ją do każdego pierożka. Na nią kładziemy kawałek ricotty i łączymy brzegi. 

Wrzucamy pierożki do wrzącej wody. Są gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię (zajmuje to mniej więcej 3 minuty).

Smacznego!

Zobacz także: Obłędna kawa po irlandzku z nutą cynamonu. Jej niezwykły smak zachwyci każdego kawosza!

Polecane wideo

To najbardziej viralowe ubrania tej jesieni. Gwarantują efekt wow!
To najbardziej viralowe ubrania tej jesieni. Gwarantują efekt wow! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie