Crème caramel, czyli rozpływający się w ustach deser budyniowy z sosem karmelowym to jeden z ukochanych deserów Francuzów. Swoje równie smakowite wersje crème caramel mają też Włosi, Hiszpanie oraz Portugalczycy. Na Półwyspie Apenińskim deser jest znany jako dolce latte, a na Iberyjskim jako dulce de leche. Co ciekawe, to jeden z najstarszych europejskich deserów. Podobnymi karmelowymi smakołykami zajadano się już w czasach Imperium Rzymskiego.
Zobacz także: Doskonała pizza bianca z gruszkami, serem pleśniowym i rozmarynem. Na pewno stanie się Twoją ulubioną
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 żółtka z jajek w rozmiarze L, 500 ml mleka 3,2 %, 6 łyżek cukru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta cynamonu, szczypta świeżo mielonego kardamonu, szczypta mielonego anyżu, szczypta soli morskiej.
Do przygotowania sosu karmelowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g cukru, kilka łyżek wody, kilka łyżek śmietanki kremówki.
Przez kilka minut miksujemy składniki na deser. Przecedzamy masę przez sitko.
Przekładamy składniki na sos karmelowy do niewielkiego garnka i zaczynamy gotować je na małym ogniu. Po chwili zwiększamy płomień i doprowadzamy masę do wrzenia. Nie mieszamy sosu. Czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Potem ściągamy garnuszek z palnika.
Przekładamy po kilka łyżek przestudzonego sosu karmelowego do kokilek wysmarowanych masłem. Następnie umieszczamy w nich masę budyniową.
Zapiekamy deser przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 150 stopni.
Przed podaniem przekładamy crème caramel na talerze - karmelowy spód teraz powinien znaleźć się na górze.
Smacznego!
Zobacz także: Przez żołądek do serca. Oto idealna randkowa przekąska