Pizza należy do najchętniej jadanych na świecie potraw. Tak, włoski drożdżowy placek z dodatkami zrobił w wielkiej ilości krajów wręcz gigantyczną furorę. Jakie są sekrety pizzy? Jednym z nich jest na pewno to, że nie sposób się nią znudzić. Istnieje w końcu niezliczona liczba jej rodzajów. Jednym z nich jest pizza bianca. W tej smakowitej wariacji zamiast tradycyjnym pomidorowym sosem ciasto smaruje się warstwą aksamitnego kremu śmietanowego. Palce lizać!
Zobacz także: Przez żołądek do serca. Oto idealna randkowa przekąska
Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g mąki pszennej (najlepiej włoskiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 2/3 łyżki oliwy.
Do przygotowania sosu śmietanowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml śmietanki kremówki, kilka łyżek serka mascarpone.
Dodatki do pizzy: 2 opakowania tartej mozzarelli, 2 dojrzałe gruszki pokrojone na cienkie plasterki, ser pleśniowy, drobno pokrojone suszone pomidory, świeży rozmaryn, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek.
Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.
Następnie łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez kwadrans. Potem nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po wskazanym czasie ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na placek. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na czterdzieści pięć minut.
Przygotowujemy sos śmietanowy: łączymy śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone i energicznie mieszamy.
Wykładamy na ciasto sos śmietanowy, ser pleśniowy, suszone pomidory i gruszki. Posypujemy je rozmarynem i pieprzem.
Wkładamy pizzę do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans lub do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Przed podaniem polewamy pizzę oliwą.
Smacznego!
Zobacz także: Faszerowane łódeczki z cykorii, czyli najpyszniejsza kolacja pod słońcem