Bardzo niepozornie wyglądające nasiona szałwii hiszpańskiej, które występują też pod nazwą chia, kryją w sobie ponadprzeciętne moce. Aztekowie nie na darmo traktowali je jak wielkie bogactwo i środek płatniczy. Chia to bowiem jedno z tak zwanych super foods. Zawiera gigantyczną ilość cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, wapń, białko, żelazo, potas, magnez, fosfor i cynk, a także witaminę A, E. B1, B2, B3, czy B9.
Warto wiedzieć, że chia sprawdza się doskonale jako składnik smakowitych deserów. Idealnie wypada na przykład w połączeniu z mango. Gdy mamy ochotę na pyszny, ale i zdrowy deser, koniecznie przygotujmy mango chia pudding z kokosową nutą.
Zobacz także: Smakowite jajka po szkocku. Trudno o pyszniejszy lunch!
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: duże dojrzałe mango, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, świeża mięta, sok z cytryny, nasiona chia (4 łyżki), 2 łyżki miodu.
Zalewamy nasiona chia lekko podgrzanym mlekiem kokosowym. Dodajemy do nich 2 łyżki miodu i mieszamy. Wstawiamy je do lodówki na trzy godziny. Raz na jakiś czas mieszamy.
Obieramy mango ze skórki. Pozbywamy się pestki, a miąższ rozdrabniamy na gęstą papkę.
Gdy chia napęcznieje, przekładamy ją do miseczek lub pucharków i skrapiamy sokiem z cytryny. Na górę nakładamy mango. Posypujemy deser wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędnie pyszne skandynawskie ciasto toscakaka z migdałami w karmelu. Musisz go spróbować!