Obłędnie pyszne kruche korzenne ciasteczka. To najlepszy jesienny podwieczorek!

Uwaga - są uzależniająco pyszne...
Obłędnie pyszne kruche korzenne ciasteczka. To najlepszy jesienny podwieczorek!
Fot. Unsplash
02.11.2022

Jesienną, jak i zimową porą większość z nas nabiera niemałej ochoty na łakocie z korzennymi nutami. Woń cynamonu, anyżu, czy goździków nieodłącznie kojarzy się właśnie z tym czasem w roku. Trzeba przyznać, że przyprawy korzenne mają w sobie coś niezwykłego. Fantastycznie potrafią poprawiać humor, a ponadto doskonale rozgrzewają. Jeśli należymy do amatorek podobnych smaków i aromatów, koniecznie rozsmakujmy się w pysznych kruchych korzennych ciasteczkach. To doskonały pomysł na jesienny podwieczorek. 

Zobacz także: Obłędnie pyszne skandynawskie ciasto toscakaka z migdałami w karmelu. Musisz go spróbować!

Przepyszne kruche korzenne ciasteczka

Składniki

Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 370 g przesianej mąki pszennej, 80 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 1 jajko w rozmiarze L, półtorej łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonych goździków, szczypta mielonego anyżu, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania

Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy je. Nie ugniatamy ciasta za długo, jedynie do połączenia się składników. Owijamy ciasto folią i wkładamy je do lodówki na około czterdzieści minut

Po upłynięciu wskazanego czasu wyjmujemy je i zaczynamy formować ciasteczka. Najlepiej robić z ciasta niewielkie kulki i potem delikatnie je rozpłaszczać. 

Układamy ciasteczka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około dziesięć - dwanaście minut.

Smacznego!

Zobacz także: Banany w cieście. Przepyszny deser, który zrobisz w zaledwie 10 minut

Polecane wideo

Stylowe meble, bieżnia i dużo zdjęć w ramkach. Tak mieszka Maciej Kurzajewski
Stylowe meble, bieżnia i dużo zdjęć w ramkach. Tak mieszka Maciej Kurzajewski - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie