Jeżeli marzy nam się lekka, zdrowa, a jednocześnie wyrafinowana kolacja, którą będziemy w stanie przygotować w bardzo szybkim czasie, koniecznie pomyślmy o zrobieniu faszerowanych łódeczek z cykorii. Są wręcz uzależniająco pyszne, a do tego wyglądają niesamowicie apetycznie. To także doskonały pomysł na przekąskę dla gości - zawsze robi wielkie wrażenie!
Warto pamiętać, że znana już od doby starożytnej cykoria, zaskakuje wielką ilością zawartych w niej wartościowych składników, na przykład witaminy A, B1, B2, C, E oraz K. Znajdziemy w niej także fosfor, żelazo, mangan, wapń, czy cynk. Co więcej, niskokaloryczna cykoria pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i świetnie wspomaga trawienie.
Zobacz także: Obłędnie pyszne skandynawskie ciasto toscakaka z migdałami w karmelu. Musisz go spróbować!
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: cykoria, dwie dojrzałe gruszki, ser pleśniowy (na przykład gorgonzola lub roquefort), cytryna, oliwa, ocet balsamiczny, orzechy włoskie, świeżo zmielony pieprz.
Rozkładamy liście cykorii na sporym talerzu. Skrapiamy je delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na nich kawałki sera pleśniowego, gruszki oraz orzechy włoskie. Polewamy je niewielką ilością oliwy oraz octu balsamicznego i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Przepis: Kaity Farrell (@fareisle)
Zobacz także: Uzależniająco pyszne domowe kokosanki. Będziesz chciała jeść je na okrągło!