Na punkcie smakowitych jajek po szkocku niemałego bzika mają nie tylko mieszkańcy Szkocji, ale całej Wielkiej Brytanii. Lubią jeść je nie tylko na lunche. Dla wielu Brytyjczyków Scotch Egg stanowią ulubioną przekąskę piknikową, czy wycieczkową. Apetyczne jajka w chrupiących panierkach zajada się w tej części świata mniej więcej od lat czterdziestych XVIII wieku. Oryginalny przepis doradza obtoczenie ich w mięsie mielonych i dopiero potem w panierce. Obecnie równie popularną wersją jest opcja wegetariańska.
Zobacz także: Obłędnie pyszne skandynawskie ciasto toscakaka z migdałami w karmelu. Musisz go spróbować!
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: 8 ugotowanych jajek w rozmiarze L, 2 drobno pokrojone średniej wielkości cebule, 5 pokrojonych suszonych pomidorów, puszka ciecierzycy, garść pokrojonej drobno świeżej pietruszki, garść pokrojonej drobno świeżej kolendry, świeżo zmielony pieprz, sól morska, 200 g bułki tartej, 3 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, łyżka mielonego kuminu, łyżeczka oregano, olej do smażenia, mąka pszenna.
Obieramy jajka ze skorupek. Szklimy cebulę i podsmażamy czosnek. Łączymy je wraz z cieciorką, suszonymi pomidorami, kolendrą, pietruszką i przyprawami. Miksujemy pulsacyjnie. Cieciorka powinna być rozdrobniona na niewielkie kawałki, a nie na jednolitą masę. Mieszamy i dodajemy do niej trzy łyżki bułki tartej.
Obtaczamy jajka w mące, a następnie w masie z ciecierzycy i na końcu w bułce tartej. Smażymy je na głębokim tłuszczu ze wszystkich stron, aż nabiorą apetycznego złocistego odcienia.
Zobacz także: Uzależniająco pyszne domowe kokosanki. Będziesz chciała jeść je na okrągło!