Domowe kokosanki to dla wielu z nas deser przywołujący miłe wspomnienia z dzieciństwa. Przez długie lata to właśnie one należały do najczęściej pieczonych ciastek w polskich domach. Nietrudno się temu dziwić. Na ich przygotowanie nie potrzeba było za wiele czasu, zawsze się udawały i wszyscy za nimi przepadali. Ponadto, aby je upiec, nie trzeba było mieć pod ręką zbyt wielu składników. Do ich wyczarowania wystarczyły jedynie jajka, wiórki kokosowe oraz cukier.
Zobacz także: Idealne jesienne śniadanie. Dzięki niemu będziesz miała mnóstwo energii i ominą Cię przeziębienia
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g wiórków kokosowych, 120 g cukru do wypieków, 4 białka z jajek o rozmiarze M, szczypta soli morskiej.
Ubijamy białka z solą na puszystą masę. Przez cały czas miksując, stopniowo dodajemy do nich cukier. Delikatnym ruchem dosypujemy do masy wiórki kokosowe. Mieszamy.
Zaczynamy formować z masy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy kokosanki przez około piętnaście lub dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy je z piekarnika, gdy nabiorą apetycznej rumianej barwy.
Ciasteczka wybornie smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub szklanką schłodzonego mleka kokosowego.
Smacznego!
Zobacz także: Jesienny spadek energii i humoru? Pij często ten pyszny napój i zapomnij o podobnych dolegliwościach