Toscakaka to jedno z ulubionych ciast Skandynawów. Wielu osobom kojarzy się z niedzielnym relaksem. W mnóstwie skandynawskich domów istniał zwyczaj wypiekania toscakaka właśnie z okazji nadchodzącej niedzieli. O to, gdzie narodził się pomysł na ten zachwycający swoim smakiem wypiek, wciąż spierają się Szwedzi, Norwegowie oraz Duńczycy. Wiadomo jednak, że mieszkańcy Skandynawii zajadają się tym pysznym ciastem mniej więcej od lat trzydziestych XX wieku.
Zobacz także: Jesienne smakołyki. Uzależniająco pyszne ciasto dyniowe z nutą pomarańczy
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g masła, łyżeczka soli morskiej, 140 g cukru do wypieków, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 120 g przesianej mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 50 ml mleka.
Do zrobienia migdałowej skorupki na cieście będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g masła, 90 g brązowego cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczka soli morskiej, 100 g płatków migdałowych.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miksujemy jajka wraz z cukrem i esencją waniliową. W efekcie powinna powstać puszysta aksamitna masa. Stopniowo dodajemy resztę składników. Miksujemy przez kolejnych kilka minut.
Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowujemy migdałową skorupkę. Przekładamy składniki do niewielkiego garnka. Zaczynamy podgrzewać je na małym ogniu, aż się roztopią.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie migdałową polewę. Znów wkładamy je do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez około kwadrans.
Smacznego!
Przepis: Linda Lomelino (callmecupcake)
Zobacz także: Obłędna kawa po irlandzku z nutą cynamonu. Jej niezwykły smak zachwyci każdego kawosza!