Trzeba przyznać, że w szalenie popularnej frazie „przez żołądek do serca” kryje się wiele prawdy. Mnóstwo kobiet jest zdania, że gotując dla wybranka swego serca smakowite i wręcz oszałamiające swym wyrafinowaniem potrawy, znacznie łatwiej jest go w sobie rozkochać. Uwodzicielska misja przebiega zaś jeszcze sprawniej, jeżeli do owych dań bądź słodkości dorzucimy pewną dawkę afrodyzjaków uważanych za najsilniejsze. Do takich zaś należą między innymi figi, pieprz kajeński, a także gałka muszkatołowa. Oto idealna randkowa przekąska, które zawiera wszystkie z nich. Możemy być pewne, że gdy zaserwujemy ją na randce, partner długo nie zapomni tego smaku.
Zobacz także: Karmelowy popcorn to idealna przegryzka na długie jesienne wieczory. Uwaga - jest uzależniająco pyszny
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: dojrzałe figi, ser kozi, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, miód, orzeszki pinii, ocet balsamiczny.
Nacinamy górną część fig - nacięcie powinno mieć kształt krzyża. Doprawiamy figi szczyptą pieprzu kajeńskiego i odrobiną gałki muszkatołowej. Wkładamy owoce do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je przez około dziesięć minut w temperaturze 200 stopni.
Po upłynięciu wskazanego czasu wyjmujemy je z piekarnika i faszerujemy je kozim serem delikatnie polanym miodem. Ponownie umieszczamy figi w piekarniku, tym razem na trzy minuty.
Przed podaniem skrapiamy je octem balsamicznym i posypujemy orzeszkami pinii.
Smacznego!
Zobacz także: Francuski podwieczorek. Czas na przepyszne słodkie tosty, którymi zajadają się wszyscy w Paryżu!