Jeśli należymy do fanek popcornu, koniecznie powinnyśmy wypróbować jego zaskakującą karmelową odsłonę. Prażona kukurydza zatopiona w przepysznym gęstym sosie karmelowym z dodatkiem soli morskiej po prostu nie ma sobie równych - zaskakuje swym smakiem, a do tego jest wręcz uzależniająco pyszna. Ponadto przygotowuje się ją bardzo prosto i wręcz ekspresowo. To wręcz idealna przegryzka na jesienne filmowe maratony.
Zobacz także: Ten fantastyczny napój poprawia humor, dodaje energii i wzmacnia odporność
Do zrobienia popcornu karmelowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g ziaren kukurydzy, sól morska, 200 g brązowego cukru, 130 g masła, 100 ml śmietanki kremówki.
Robimy popcorn według instrukcji podanej na opakowaniu i przesypujemy go do dużej miski. Zaczynamy przygotowywać słony karmel. Wsypujemy na patelnię cukier i rozprowadzamy go na całej jej powierzchni. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści (póki co go nie mieszamy).
Gdy cukier będzie płynny i uzyska ciemny kolor, dodajemy do niego masło i bardzo energicznie mieszamy. Czekamy aż masło się rozpuści. Po chwili dolewamy do mieszaniny śmietankę kremówkę oraz sól. Przez cały czas mieszamy sos, czekając aż zgęstnieje.
Wylewamy powstałą masę na popcorn. Mieszamy, a potem wykładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy popcorn do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Podpiekamy go przez około czterdzieści pięć minut. Przed podaniem rozdzielamy ziarna, jeśli za bardzo się pokleiły.
Smacznego!
Zobacz także: Francuski podwieczorek. Czas na przepyszne słodkie tosty, którymi zajadają się wszyscy w Paryżu!