Mało osób odmówiłoby sobie spałaszowania rozpływającego się w ustach, przyjemnie wilgotnego czekoladowego ciasta z aksamitną polewą. Mocno czekoladowe aromatyczne wypieki należą po prostu do jednych z ukochanych łakoci wszystkich łasuchów. Wszystkie amatorki czekoladowych aromatów koniecznie powinny skosztować obłędnie pysznego ciasta z dodatkiem buraka. To prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci każdego!
Zobacz także: Francuski podwieczorek. Czas na przepyszne słodkie tosty, którymi zajadają się wszyscy w Paryżu!
Do upieczenia ciasta czekoladowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 80 g kakao, 180 g przesianej mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 170 g cukru do wypieków, 3 jajka w rozmiarze L, 200 ml oleju roślinnego, półtorej tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżka cukru waniliowego, 250 g ugotowanych buraków rozdrobnionych na aksamitne purée.
Do przygotowania polewy czekoladowej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 ml śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej czekolady, 60 g mlecznej czekolady, 4 łyżeczki cukru waniliowego.
W dwóch osobnych miskach łączymy składniki suche i mokre. Mokre przez kilka minut miksujemy. Następnie bardzo delikatnie mieszamy suche i mokre elementy. Przekładamy ciasto na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około czterdzieści minut w temperaturze 170 stopni.
Zaczynamy przygotowywać polewę. Roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Miksujemy je wraz ze śmietanką i cukrem na jednolitą masę. Polewamy ciasto polewą dopiero, gdy przestygnie.
Smacznego!
Zobacz także: Ta pyszna zupa rozgrzeje Cię nawet w najchłodniejszy jesienny dzień