Francuskie naleśniki nie mają sobie równych. Zachwycają swoim wyrafinowanym smakiem, jak i swą niezrównaną delikatnością. Ot, rozpływają się w ustach. Za jedne z najsmakowitszych uważa się tak zwane crêpes Suzette, czyli naleśniki z szalenie aromatycznym pomarańczowym sosem. We Francji zajada się je już od XIX stulecia. Każdy łasuch koniecznie powinien wpisać je na listę słodkich przekąsek do przygotowania!
Zobacz także: Czas na najpyszniejszy włoski makaron. Oto cacio a pepe!
Do przygotowania crêpes Suzette będziemy potrzebowały składników, takich jak: przesiana szklanka mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze L, 1 niepełna szklanka mleka 3,2 %, 3/4 szklanki wody gazowanej, 3 łyżki klarowanego masła, szczypta soli morskiej, olej roślinny do smażenia.
Do przygotowania sosu do crêpes Suzette będziemy potrzebowały składników, takich jak: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżka likieru pomarańczowego.
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe(najlepiej je zmiksować). Smażymy naleśniki na bardzo dobrzej rozgrzanej patelni. Powinny być bardzo cienkie i apetycznie zrumienione z obu stron.
Po usmażeniu naleśników roztapiamy na patelni (na małym ogniu) cukier wraz z sokiem z cytryny. Gdy powstanie gęsty sos, dolewamy do niego sok z pomarańczy i dodajemy skórkę pomarańczową. Bardzo energicznie mieszamy.
Po chwili łączymy powstały sos wraz z masłem oraz likierem pomarańczowym. Znów mieszamy.
Zanurzamy po 1 naleśniku w ciepłym sosie. Składamy naleśniki w trójkąty i wykładamy je na talerz. Podajemy crêpes Suzette z bitą śmietaną i dekoracyjną skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Zobacz także: Królewskie imbirowe ciasto, które można zaserwować zamiast tortu. Zrobi na wszystkich wielkie wrażenie!