Włoska kuchnia słynie z finezji i fantastycznie skomponowanych smaków. Jej mocną stroną jest również ujmująca prostota. Włosi w sferze kulinariów uwielbiają minimum środków i maksimum efektów, jakie mogą dzięki nim osiągnąć. Swoje popisowe dania nierzadko przygotowują więc dzięki niewielu składnikom, a do tego w bardzo krótkim czasie.
Idealnym przykładem na to jest przepyszna pasta, jaką zwykło nazywać się cacio a pepe. Po włosku znaczy to po prostu ser i pieprz. Co ciekawe, to jedna z najstarszych potraw kuchni rzymskiej. Aż trudno uwierzyć, że podobny niezwykły smak da się uzyskać dzięki zaledwie paru komponentom.
Zobacz także: Królewskie imbirowe ciasto, które można zaserwować zamiast tortu. Zrobi na wszystkich wielkie wrażenie!
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: świeży makaron, najlepiej długi i cienki w typie tonnarelli, spora garść startego sera owczego pecorino, świeżo mielony pieprz, kawałek masła, oliwa (kilka łyżek), szczypta soli morskiej.
Solimy wodę i gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Po chwili dodajemy do niej kawałek masła oraz pieprz. Po minucie dolewamy na patelnię pół szklanki wody z makaronu. Dobrze mieszamy.
Odcedzamy ugotowany makaron i wykładamy go na ściągniętą z ognia patelnię. Po minucie dodajemy do niego ser i dobrze mieszamy.
Smacznego!
Zobacz także: Jesienne podwieczorki. Obłędne ciasto z karmelizowanymi bananami