Czas na najpyszniejszy włoski makaron. Oto cacio a pepe!

Spróbuj go koniecznie - będziesz zachwycona.
Czas na najpyszniejszy włoski makaron. Oto cacio a pepe!
Fot. Unsplash (Alex Motoc)
22.09.2022

Włoska kuchnia słynie z finezji i fantastycznie skomponowanych smaków. Jej mocną stroną jest również ujmująca prostota. Włosi w sferze kulinariów uwielbiają minimum środków i maksimum efektów, jakie mogą dzięki nim osiągnąć. Swoje popisowe dania nierzadko przygotowują więc dzięki niewielu składnikom, a do tego w bardzo krótkim czasie.

Idealnym przykładem na to jest przepyszna pasta, jaką zwykło nazywać się cacio a pepe. Po włosku znaczy to po prostu ser i pieprz. Co ciekawe, to jedna z najstarszych potraw kuchni rzymskiej. Aż trudno uwierzyć, że podobny niezwykły smak da się uzyskać dzięki zaledwie paru komponentom. 

Zobacz także: Królewskie imbirowe ciasto, które można zaserwować zamiast tortu. Zrobi na wszystkich wielkie wrażenie!

Przepis na doskonałe cacio a pepe

Składniki

Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: świeży makaron, najlepiej długi i cienki w typie tonnarelli, spora garść startego sera owczego pecorino, świeżo mielony pieprz, kawałek masła, oliwa (kilka łyżek), szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania

Solimy wodę i gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Po chwili dodajemy do niej kawałek masła oraz pieprz. Po minucie dolewamy na patelnię pół szklanki wody z makaronu. Dobrze mieszamy.

Odcedzamy ugotowany makaron i wykładamy go na ściągniętą z ognia patelnię. Po minucie dodajemy do niego ser i dobrze mieszamy.

Smacznego!

Zobacz także: Jesienne podwieczorki. Obłędne ciasto z karmelizowanymi bananami

Polecane wideo

„Najbardziej rozpuszczona 3-latka na świecie”. Mama kupiła jej kilka torebek Louis Vuitton i…
„Najbardziej rozpuszczona 3-latka na świecie”. Mama kupiła jej kilka torebek Louis Vuitton i… - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie