Czym posilić się w chłodny, pochmurny i wietrzny jesienny dzień, aby nabrać sił, poprawić sobie humor, a ponadto aby doskonale się rozgrzać? Na podobną lunchową bądź obiadową okazję wręcz doskonale nadaje się przepyszna i bardzo zdrowa zupa krem z marchwi oraz imbiru. Przygotowuje się ją nadzwyczaj prosto i naprawdę szybko. Do dzieła!
Zobacz także: Cztery sposoby na jesienne smutki
Do przygotowania zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: kilka łyżek startego parmezanu, kilkucentymetrowy kawałek kurkumy oraz imbiru - oba obrane ze skórki i pokrojone na niewielkie kawałki, dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, jedna duża drobno pokrojona cebula, 1 nieduży pokrojony drobno por, 800 g posiekanej marchewki, 2 duże czerwone papryki, puszka czerwonej soczewicy, 500 ml bulionu warzywnego, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, łyżeczka bazylii i oregano, szczypta chili.
Szklimy cebulę, podsmażamy czosnek, imbir i kurkumę oraz warzywa aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy do nich przyprawy, bulion i soczewicę. Gotujemy przez kilka minut. Potem dorzucamy do zupy parmezan, a następnie przelewamy ją do malaksera i miksujemy na aksamitny krem.
Podajemy wraz z kleksem śmietany, ulubionymi kiełkami lub prażonymi nasionami słonecznika.
Smacznego!
Zobacz także: Królewskie imbirowe ciasto, które można zaserwować zamiast tortu. Zrobi na wszystkich wielkie wrażenie!