Gdy za wieczornym oknem typowo jesiennie, a więc ciemno, wietrznie, zimno i ponuro, a my przez podobną aurę zaczynamy czuć się równie chmurnie, koniecznie powinnyśmy pozwalać sobie na małe przyjemności. W przegnaniu jesiennej chandry z całą pewnością pomoże nam kosztowanie słodkości. Niezastąpione będą w tym przypadku obłędnie pyszne cytrynowe babeczki z borówkowym kremem. Palce lizać!
Zobacz także: Uzależniająco pyszne jesienne ciasto z gruszkami, cynamonem i białą czekoladą
Do przygotowania ciasta na babeczki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 140 g klarowanego masła, 1 niepełna szklanka cukru do wypieków, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki skórki cytrynowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów bez skórki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 jajka w rozmiarze L.
Do przygotowania kremu do babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: opakowanie serka mascarpone (250 g), 120 g świeżych borówek, 1 tabliczka białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, 3 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki skórki cytrynowej.
Łączymy składniki na babeczki. Miksujemy je przez kilka minut aż do powstania jednolitej aksamitnej masy. Miksujemy składniki na krem i przekładamy go do rękawa cukierniczego z szerokim otworem.
Pieczemy babeczki w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut lub do suchego patyczka.
Gdy przestygną, wykładamy na nie krem.
Smacznego!
Zobacz także: Wrześniowe wędrówki. Jak odczytywać chmury i błyskawicznie przewidywać pogodę?