Naleśnikowe ciasta zawsze robię niemałe wrażenie. Wysokie, zachwycające licznymi apetycznymi warstwami i oczywiście nadzwyczaj smakowite, są doskonałym pomysłem na podwieczorki. Przygotowuje się je błyskawicznie i w naprawdę prosty sposób. To po prostu deser, który wyjdzie każdemu, nawet jeśli nie ma większego doświadczenia w kulinariach.
Zobacz także: Skandynawskie przysmaki. Niewyobrażalnie pyszne szwedzkie ciastka semlor
Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujemy składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 2 szklanki wody gazowanej, 4 jajka w rozmiarze L, 2 szklanki mleka 3.2%, 6 łyżek klarowanego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli morskiej, olej roślinny do smażenia.
Do przygotowania kremu do naleśników potrzebujemy składników, takich jak: opakowanie serka mascarpone (250 g), tabliczka mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, 5 łyżek soku wyciśniętego pomarańczy, kilka łyżek mielonych orzechów laskowych bądź włoskich, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki kakao.
Do dekoracji naleśników będziemy potrzebowały składników, takich jak: orzechy laskowe, owoce (na przykład maliny, jeżyny, borówki, brzoskwinie, czy śliwki), kakao.
Miksujemy przez kilka minut składniki na ciasto naleśnikowe. Bardzo dobrze rozgrzewamy patelnię (najlepiej przeznaczoną do smażenia naleśników).
Smażymy naleśniki z każdej ze stron na apetyczny złocisty kolor.
Mieszamy składniki na krem czekoladowy. Gdy naleśniki przestygną, nakładamy jego cienką warstwę na każdy z nich i układamy je piętrowo.
Ostatni naleśnik powinien zyskać przyjemne dla oka przybranie - smarujemy go obfitszą warstwą kremu, układamy na nim owoce i posypujemy kakao.
Smacznego!
Zobacz także: Cynamonowe ślimaczki z szafranem i nutą pomarańczy. Nie jadłaś pyszniejszych ciastek!