Gdy nabieramy ochoty na zjedzenie smakowitego domowego wypieku, a jednak nie chciałybyśmy przeznaczyć na jego przygotowanie za wiele czasu, zdecydujmy się na upieczenie ciasta z karmelizowanymi bananami. Robi się je błyskawicznie! Ponadto zaskakuje swoim wybornym smakiem i szalenie apetycznym wyglądem. Będzie idealne na jesienne podwieczorki.
Zobacz także: Ślubne przesądy. Czego NIGDY nie robić, aby życie małżeńskie nie okazało się katastrofą?
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka o rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 200 g cukru do wypieków, 2 dojrzałe banany rozgniecione widelcem + 2 pokrojone na plastry, jakie posłużą do dekoracji, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 250 g przesianej mąki pszennej, 130 ml oleju roślinnego, 20 g miękkiego masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki brązowego cukru do posypania dekoracyjnych bananów.
Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy przez kilka minut na jednolitą aksamitną masę.
Przekładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy plasterki bananów i posypujemy je brązowym cukrem.
Pieczemy ciasto w temperaturze 130 stopni przez około godzinę i dziesięć minut bądź do suchego patyczka. Po pięćdziesięciu minutach możemy nakryć je warstwą folii aluminiowej, aby banany zbytnio się nie spiekły.
Smacznego!
Zobacz także: Rewelacyjne paluszki oblane czekoladą. Na pewno będą hitem każdej imprezy