Widzisz w zamrażalce opakowanie po lodach, zaglądasz do niego, a tam koperek? Komu z nas się to nie zdarzyło... Mrożenie owoców, warzyw czy ziół w plastikowych opakowaniach np. po lodach to częsta praktyka w wielu polskich domach. Tymczasem okazuje się, że nie jest to takie dobre, a wręcz złe. Dlaczego lepiej tego nie robić? Wyjaśniamy.
Zobacz także: Uzależniająco pyszne jesienne ciasto z gruszkami, cynamonem i białą czekoladą
Wiele pań domu decyduje się na zamrożenie np. koperku w plastikowych pojemnikach po lodach. Jak się okazuje, to rozwiązanie nie jest dobre, bowiem plastikowe opakowania na lody, jogurty czy inne produkty nie nadają się do ponownego użycia. Dzieje się tak, ponieważ inne produkty inaczej reagują na ten rodzaj plastiku.
Dane pojemniki sklepowe przeznaczone są do przechowywania konkretnej żywności. Jeśli w pojemniku po lodach umieścisz gorące danie, może to spowodować, że przedostaną się do niego mikrodrobiny plastiku. Dodatkowo, warto wiedzieć, że w pudełku po lodach nie powinno się przechowywać potraw o wysokiej zawartości tłuszczu.
Takich pojemników nie powinno się także myć w zmywarce czy zamrażać.
Jak się okazuje, w plastikowych pojemnikach nie powinno się przechowywać produktów, które zawierają surowe jaja. Lepiej tak nie robić, ponieważ na skutek kontaktu tego produktu z plastikiem mogą wytworzyć się bakterie E. coli czy Salmonelli.
Dodatkowo, w plastikowych pudełkach lepiej nie trzymać surowego mięsa, mleka, serów czy innego nabiału. Plastik może bowiem powodować, że w tych produktach zaczną wytwarzać się bakterie.
Zobacz także: Rewelacyjne paluszki oblane czekoladą. Na pewno będą hitem każdej imprezy
Źródło: kobieta.wp.pl