Słodkości z nutą cynamonu wręcz idealnie nadają się na jesienno-zimowy sezon. Ta kusząca niezwykłym aromatem przyprawa nie tylko wzbogaca ich smak, ale ma również właściwości rozgrzewające. Jeżeli mamy ochotę spałaszować cynamonowy wypiek, to kulinarnym strzałem w dziesiątkę będą smakowite ślimaczki.
To deser bardzo prosty w przygotowaniu, ale nadzwyczaj finezyjny. Oprócz cynamonu dodaje się do nich także królewską przyprawę, czyli pozyskiwany z krokusów szafran. To właśnie dzięki niemu ślimaczki zyskują apetyczną słoneczną barwę.
Zobacz także: Rewelacyjne paluszki oblane czekoladą. Na pewno będą hitem każdej imprezy
Do przygotowania ciasta na ślimaczki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 ml ciepłego mleka 3,2%, 500 g przesianej mąki pszennej, opakowanie drożdży instant (7g), 1 jajko z rozmiarze L, 2 żółtka z jajek w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 70 g cukru, 80 g miękkiego masła, kilka nitek szafranu, skórka starta z jednej sporej pomarańczy, 7 rozdrobionych w moździerzu ziaren kardamonu.
Do posmarowania ślimaczków na koniec musimy mieć pod ręką: 1 jajko (rozmiar M) oraz 2 łyżki mleka.
Do przygotowania nadzienia do ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 90 g miękkiego masła, kilka łyżeczek cynamonu, połowa szklanki brązowego cukru, łyżeczka skórki pomarańczowej.
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Drożdżowy odczyn powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość. Rozdrabniamy szafran w moździerzu.
Dodajemy do mąki cukier, szafran, kardamon, jajko, żółtka, skórkę pomarańczową oraz sól. Następnie dolewamy do nich mleko z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno zająć około dziesięć minut. Powinno być bardzo sprężyste.
Nakrywamy miskę z ciastem bawełnianą lub lnianą szmatką i odkładamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy.
Potem rozwałkowujemy je na placek, który kroimy na prostokątne kawałki. Każdy z nich smarujemy miękkim masłem, posypujemy cynamonem, skórką pomarańczową oraz cukrem i formujemy na kształt litery S. Odkładamy do wyrośnięcia na czterdzieści minut.
Wykładamy ciastka na blachę w sporych odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ślimaczki przez około dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Ślubne przesądy. Czego NIGDY nie robić, aby życie małżeńskie nie okazało się katastrofą?