Przepyszne, przyjemnie wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto ze świeżym imbirem i gruszkami zaskoczy wszystkich łasuchów swoim nadzwyczaj finezyjnym smakiem. Nadaje się na mnóstwo okazji. Jeśli upieczemy je w odpowiedniej formie, nadając mu bardzo odświętny wygląd, może pełnić nawet rolę tortu.
Zobacz także: Najgorętsze modowe trendy. Kultowy styl à la wzorowa uczennica
Do upieczenia imbirowego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 180 g przesianej mąki pszennej, 160 g cukru do wypieków, 200 g miękkiego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, małe opakowanie cukru waniliowego, 3 roztrzepane jajka o wielkości L, 4 niewielkie dojrzałe gruszki (obieramy je i wycinamy z nich gniazda nasienne), łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej.
Ponadto musimy mieć pod ręką okazałą formę do ciasta. Powinna być wysoka i nadać mu ciekawy kształt. Możemy użyć na przykład tej, w jakiej piecze się wielkanocne baby.
Łączymy wszystkie składniki oprócz gruszek. Miksujemy je przez kilka minut aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą formy.
Kroimy gruszki na grube plasterki i układamy je w cieście.
Pieczemy ciasto przez około czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy wypiek ostygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Można jeść go także na ciepło.
Smacznego!
Zobacz także: Zakochałam się w przyjacielu mojego ojca