Jeśli szukamy pomysłu na niecodzienne ciasto, które będzie dosłownie obezwładniało swoim wybornym smakiem, a dodatkowo zachwycało wyglądem, koniecznie przyrządźmy kardamonowca z polewą pomarańczową. Finezyjne połączenie egzotycznych przypraw – kardamonu, cynamonu, jak i wanilii wraz z soczystością włoskich czerwonych pomarańczy naprawdę nie ma sobie równych. Kolejną zaletą ciasta jest to, że można je przygotować w bardzo prosty sposób i w naprawdę krótkim czasie. Do dzieła!
Zobacz także: Przez żołądek do serca. Oto idealna randkowa przekąska
Do upieczenia ciasta kardamonowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 180 g przesianej mąki pszennej, 2 i 1/2 łyżeczki świeżego kardamonu (utartego w moździerzu), łyżeczka cynamonu, ziarenka z jednej laski wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 200 g miękkiego masła, 175 g cukru do wypieków, 3 roztrzepane jajka o wielkości L.
Do przygotowania polewy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g cukru pudru, 70 ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy, 2 łyżeczki skórki startej z czerwonych pomarańczy.
Miksujemy składniki na ciasto na aksamitną masę, a następnie przekładamy ją do formy o średnicy 22 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto przez około 35 lub 40 minut aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Gdy ostygnie, nakładamy na nie polewę i ozdabiamy je krążkami pomarańczy.
Smacznego!
Zobacz także: Smakowite jajka po szkocku. Trudno o pyszniejszy lunch!